Prodani ‘trezorci’ po svega 0,09% kamate

Autor: Poslovni dnevnik , 30. siječanj 2018. u 22:00
Saldo upisanih trezoraca povećan za 400 milijuna kuna/FOTOLIA

Ministarstvo financija na aukciji prodalo zapise za 1,2 milijarde kuna.

Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo 1,2 milijarde kuna trezorskih zapisa s rokom dospijeća za godinu dana, uz kamatnu stopu od svega 0,09 posto.

Ususret dospijeću 800 milijuna kuna trezorskih zapisa, Ministarstvo je na upis ponudilo 800 milijuna kuna "trezoraca".

Kako je objavljeno iz Ministarstva, financijske institucije podastrle su ponude čija je vrijednost dosegnula gotovo 2,5 milijardi kuna. Tako velika ponuda za upis ne čudi s obzirom na rekordni višak novca u financijskom sustavu, iznad 27 milijardi kuna, što je za 4,5 milijarde više u odnosu na početak godine. Ministarstvo je prihvatilo upis 1,2 milijarde kuna trezorskih zapisa s rokom dospijeća od godinu dana, po prosječnoj kamatnoj stopi od svega 0,09 posto, što je za 0,01 postotnih bodova niže nego na prethodnoj aukciji, održanoj 23. siječnja.

Analitičari su očekivali daljnji pad prinosa ne samo zbog rekordne likvidnosti, nego i s obzirom na suficit opće države, koji Ministarstvu daje bolju 'pregovaračku poziciju' oko cijene jednogodišnjeg prinosa. S obzirom da na naplatu dospijeva 800 milijuna kuna trezoraca, saldo upisanih trezorskih zapisa povećava se za 400 milijuna, na 18,23 milijarde kuna. O datumu sljedeće aukcije Ministarstvo financija obavijestit će naknadno.

Komentirajte prvi

New Report

Close