Prodaja automobila oslabila, kako u Hrvatskoj tako i u Europi: Evo gdje je najgore

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. srpanj 2019. u 13:01
Foto: Getty Images

Pad potražnje zabilježen je na svim vodećim tržištima

Potražnja za novim automobilima u Europi ponovo je smanjena u lipnju, nakon stagnacije u prethodnom mjesecu, a pad je nakon tri mjeseca zabilježen i u Hrvatskoj, pokazali su u srijedu objavljeni podaci udruženja europskih proizvođača automobila ACEA.

U lipnju je u 27 članica Europske unije (podaci za Maltu nisu bili dostupni) registrirano ukupno 1,446 milijuna novih automobila, što je za 7,9 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, pokazali su podaci udruženja.

Tako se, nakon svibanjske stagnacije, nastavio trend pada potražnje za novim automobilima, što u ACEA-i pripisuju malom broju radnih dana u EU u prošlom mjesecu.

Pad potražnje zabilježen je na svim vodećim tržištima, a najveći je bio u Francuskoj i Španjolskoj gdje se prodaja smanjila 8,4 odnosno 8,3 posto. Slijede Velika Britanija s padom potražnje za 4,9 posto, Njemačka, gdje se smanjila 4,7 posto, te Italija, s 2,1 posto manje registriranih novih automobila.

Slabiju potražnju bilježile su u prošlom mjesecu i zemlje 'nove' Europe, koje su u prethodnim mjesecima bilježile visoke stope rasta, iako je ukupan obujam prodaje deset puta manji nego u skupini 'stare' Europe.

U lipnju je tako prodaja automobila u zemljama 'nove' Europe smanjena tri posto.

Smanjilo se i najveće istočnoeuropsko tržište, ono Poljske, za 2,3 posto.

U Hrvatskoj su u lipnju prema ACEA-inim podacima registrirana ukupno 8.232 nova automobila, četiri posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Time je prekinuto dvomjesečno razdoblje rasta potražnje.

Pad potražnje u prvoj polovini godine

U prvoj polovini 2019. godine u 27 zemalja članica EU-a registrirano je ukupno 8,2 milijuna novih automobila, što je za 3,1 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Među vodećim europskim tržištima veću je potražnju za novim automobilima u promatranom razdoblju bilježila samo Njemačka, za skromnih 0,5 posto.

Najviše se smanjila potražnja u Španjolskoj, za 5,7 posto. Slijede Italija i Velika Britanija s padom prodaje za 3,5 odnosno 3,4 posto. Najblaži je pad bilježila Francuska, za 1,8 posto.

U cijeloj 'staroj Europi' broj registriranih novih automobila smanjen je u prvoj polovini godine za 3,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Zemlje 'nove' Europe u cjelini bilježile su 1,4-postotni rast, izračunali su u ACEA-i.

U Hrvatskoj je u prvih šest mjeseci ove godine registrirano ukupno 38.216 novih automobila, gotovo kao i u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazali su ACEA-ini podaci.

Komentirajte prvi

New Report

Close