‘Private equity’ i ‘venture capital’ kao pokretači hrvatskog gospodarstva

Autor: Mirna Marović , 28. prosinac 2023. u 22:00
Hrvatsko se gospodarstvo naočigled transformira/Shutterstock

Hrvatska na krilima uspjeha Infobipa, Rimca, Photomatha I Fonoe ima priliku izgraditi potpuno novi gospodarski ekosustav.

S godinom na izmaku, nekako je vrijeme da podvučemo crtu, napravimo osvrt i promišljanja što nas čeka iduće godine.

U tom kontekstu, ja bih se osvrnula na hrvatskog gospodarstvo danas koje je bitno drugačije nego što je bilo prije pet ili deset godina. Hrvatski poduzetnici i osnivači su kao natjecatelji na supertalentu globalne pozornice.

Dva jednoroga

Dva hrvatska jednoroga Infobip i Rimac vrijede kao 4,1% hrvatskog BDP-a (WIPO), a domaći ICT sektor čini 10,7% BDP-a (HUP ICT). Hrvatsko se gospodarstvo naočigled transformira, a ekonomskom scenom vladaju neki novi ‘klinci’ koji prije 10 godina nisu ni postojali kao gospodarski subjekti. Osim dva hrvatska jednoroga, mnoge tvrtke hrvatskih osnivača imaju vrijednost koja se mjeri desecima i stotinama milijuna eura.

AdScanner, Aircash, Cognism, Eridan, Fonoa, Gideon, Microblink, Minka, Photomath, PlanRadar, Quantive, ReversingLabs samo su neke od njih. Većina tih poduzetnika financirana je venture capitalom, a oni rijetki nisu primili vanjsko financiranje zahvaljujući ogromnom rastu prihoda i profita.

Tvrtke financirane private equity i venture capitalom u potpunosti su transformirale ne samo naše gospodarstvo, nego i svakodnevni život, a da toga nismo niti svjesni. Evo kako to izgleda u praksi. Probudili ste se, pijete prvu jutarnju kavu i šaljete Whatsapp poruke. Mnogi možda ne znaju da iza te aplikacije u tehnološkom smislu stoji naš vodnjanski div – Infobip, prvi službeni hrvatski jednorog, čija je vrijednost premašuje milijardu dolara. Nastavljate dan s prigodnim doručkom u pekarnici od izbora, Mlinaru ili Pan-Peku.

Iza tih tvrtki stoji upravo private equity kapital. Žurite dalje na posao i koristite Bolt prijevoz. Ponovno, u pitanju je tvrtka koja je skalirala zahvaljujući venture capitalu. Na poslu kao pauzu za ručak naručiujete iz Submarine-a, koristite Wolt ili Glovo, i pogađate, i iza svih ovih tvrtka stoji private equity ili venture capital. Vraćate se kući i svraćate u obližnju trgovinu – Studenac ili Spar, svejedno je, jer iza svake od njih stoji private equity kapital. Da biste postigli ili održali dobru formu idete na trening – u opremi koju ste nabavili u Keindl Sportu ili Intersportu.

Pogađate, i one su u vlasništvu private equity kapitala. Vaše dijete ima test iz matematike, želite mu pomoći, a niste sigurni kako u kratkom roku prekontrolirati njegove zadatke? Jednostavno, pomoć pruža Photomath aplikacija zahvaljujući kojoj pametnim telefonom skenirate zadatak i provjeravate rješenje. Naravno, i Photomath je financiran venture capitalom, a povrh toga je i uspješna hrvatska scaleup tvrtka

. Na kraju dana, upalili ste TV i pogledali vijesti Nove TV. Dakako, i ta je tvrtka u vlasništvu private equity kapitala. Na TV-u gledate omiljeni nogomet, a ako sudjeluje jedan od velikih europskih klubova, 38% šanse je da je u njega uložio private equity ili venture capital fond. Primjerice, samo u 2022. takva su ulaganja u europske nogometne klubove iznosila su 5 milijardi eura.

Stižu noviteti

Članovi Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije (CVCA), koja okuplja hrvatske i regionalne (CEE) fondove s sjedištem ili predstavništvom u Hrvatskoj, upravljaju s više od 3,5 milijarde eura kapitala. Uz postojeće fondove, nekoliko je novih inicijativa koje će dodatno potaknuti razvoj hrvatske private equity i venture capital industrije.

Zahvaljujući CEETT, u Hrvatskoj i Sloveniji počet će uskoro s radom prvi deeptech venture capital fond koji će financirati projekte pokrenute na sveučilištima i istraživačkim institucijama. Za ovu inicijativu osigurano je 40 milijuna eura kapitala (EIF, HBOR, Sid Banka), a očekuje se sudjelovanje privatnih ulagača i samim time konačno veći iznos kapitala. Novi program podrške growth capital fodovima pružaju zajednički EIF i HBOR, a za CROGIP II osigurano je 52 milijuna eura.

Trenutno se biraju fond menadžeri, a oni će morati prikupiti barem toliko kapitala od privatnih ulagača, čime će raspoloživi kapital ove inicijative premašiti 104 milijuna eura. Tu je i nastavak programa razvoja hrvatskog venture capital tržišta, CVCi 2, za koju je osigurano 80 milijuna eura. EIF provodi izbor fond menadžera, a oni će trebati također prikupiti kapital privatni ulagača, čime će također raspoloživi kapital ove inicijative za hrvatske startupove u ranoj fazi premašiti 104 milijuna eura.

Private debt još je jedan od alternativnih načina financiranja malih i sredjih poduzetnika, pa i startup kompanija putem venture debt-a, a s porastom kamatnih stopa ovaj segment financiranja uzima zamah u Europi, no u usporedbi sa razvijenim private equity i venture capital ulaganjima predstavlja tek manji dio alternativnih investicijskih fondova.

Dobre priče

U godinu ispred nas možemo kročiti s puno optimizma. Hrvatska na krilima uspjeha Infobipa, Rimca, Photomatha, Fonoe i mnogih drugih uspješnih poslovnih priča potaknutih private equity i venture ulaganjima ima priliku izgraditi, potpuno novi gospodarski ekosustav, temeljen na tri stupa: high tech, high skills, high wage! Za malu zemlju nas to je jedini način za dugoročni i održivi uspjeh.

Komentirajte prvi

New Report

Close