Prekršili su obavezu: Njemačkim telekomima prijeti kazna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. siječanj 2023. u 10:27
Foto: Unsplash

U pitanju su lokacije koje su trebale biti izgrađene do kraja prošle godine, prema obvezama iz aukcije frekvencija iz 2019., a još nisu dovršene.

Njemački regulator upozorio je da bi mogao kazniti telekomunikacijske kompanije koje su prekršile obavezu iz ugovora o najmu frekvencijskog spektra i nisu u roku proširile infrastrukturu za brzi prijenos podataka.

„Savezna mrežna agencija trenutačno namjerava uvesti novčanu kaznu do 50.000 eura po lokaciji”, stoji u dokumentu u koji je dpa imala uvid.

U pitanju su lokacije koje su trebale biti izgrađene do kraja prošle godine, prema obvezama iz aukcije frekvencija iz 2019., a još nisu dovršene.

Kompanije su se obavezale da će 98 posto kućanstava u svim njemačkim saveznim zemljama moći preuzimati podatke tempom od 100 megabita po sekundi.

Telefonica, Vodafone i Deutsche Telekom tvrde da su ispunili glavne zahtjeve o širenju mreža, ali nijedna nije osigurala zacrtanu pokrivenost brzim prijenosom podataka.

Tri vodeća operatera tvrde da su sve bliže cilju i da je u nekim slučajevima brzina prijenosa tek nešto sporija no što su se obvezali.

Kompanije su također priopćile da su prekasno dobile popis područja, dodajući i da na nekim lokacijama ne mogu proširiti mrežu, primjerice zato što ne mogu pronaći vlasnika zemljišta koji ju je spreman iznajmiti.

Problem su i parkovi prirode, napominju.

Savezna mrežna agencija trenutno ispituje dokumente koje su kompanije dostavile početkom godine.

Međutim, najveće probleme u pokrivenosti ima relativno novi pružatelj usluga 1&1, koji je prvi puta sudjelovao na aukciji frekvencija 2019. i trenutno gradi svoju prvu mobilnu mrežu.

Do sada su se njegovi klijenti priključivali na mrežu O2, kojem je 1&1 plaćao najam.

Kompanija je do početka ove godine trebala aktivirati tisuću 5G stanica do kraja godine, a aktivirala ih je samo pet zbog, kako tvrde, problema s opskrbom u građevinskom sektoru. Poručili su da će ih do ljeta ove godine izgraditi tisuću.

Komentirajte prvi

New Report

Close