Poznata banka zbog snažnog pritiska mora mijenjati način poslovanja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. ožujak 2023. u 07:37
Foto:Marko Prpic/Vecernji list

Brojne banke povukle su se iz Rusije, što je RBI-ju osiguralo poziciju najvažnijeg zapadnog zajmodavca, s otprilike četvrtinom udjela u eurskim doznakama. U Rusiji i dalje posluje i talijanski UniCredit.

Austrijski Raiffeisen Bank International (RBI) “koncentrirao” se zbog snažnog pritiska na opcije prodaje ili odvajanja ruskog poslovanja, izjavio je izvršni direktor, dodavši ipak da se ne planiraju potpuno povući jer žele zadržati licencu.

Europska središnja banka (ECB) traži od austrijskog Raiffeisen Bank Internationala (RBI) da postupno ugasi profitabilno poslovanje u Rusiji, reklo je Reutersu prošli tjedan nekoliko upućenih izvora.

“Tražili smo od banaka da nastave pratiti poslovanje u Rusiji i da ga, u idealnom slučaju, smanje i svedu na najmanju moguću mjeru”, rekao je glasnogovornik ECB-a, dodavši da isto traže od svih institucija od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Brojne banke povukle su se iz Rusije, što je RBI-ju osiguralo poziciju najvažnijeg zapadnog zajmodavca, s otprilike četvrtinom udjela u eurskim doznakama. U Rusiji i dalje posluje i talijanski UniCredit.

Na današnjoj skupštini dioničara izvršni direktor RBI-ja Johann Strobl rekao je da se banka koncentrirala na transakcije koje vode prema izlasku iz Rusije.

Konkretno je riječ o prodaji ili o odvajanju ruskog poslovanja, dodao je Strobl.

RBI je do sada isticao da su u Rusiji sve opcije moguće, čime je stvoren dojam da žele nekako premostiti razdoblje do kraja rata i ukidanja sankcija, tumači agencija APA.

Odvajanje bi potrajalo u najmanju ruku nekoliko mjeseci, a prodaja bi mogla ići brže, pod uvjetom da se nađe kupac, objasnio je Strobl, dodavši da RBI u oba slučaja treba pribaviti niz dozvola.

RBI će paralelno tome smanjivati poslovanje, ali ga neće u potpunosti ugasiti kako bi zadržao licencu, dodao je.

Viši direktor Raiffeisena rekao je za Reuters da banka pregovara s dva potencijalna kupca, uključujući jednog iz Rusije.

Predsjednik nadzornog odbora RBI-ja Erwin Hameseder optužio je pak kritičare bančinog poslovanja u Rusiji da “moraliziraju u crno-bijelim kategorijama”, dodavši da većina zapadnih tvrtki nije napustila Rusiju, unatoč njezinoj invaziji na Ukrajinu i ratu koji je nazvao neopravdanim.

“To su činjenice”, zaključio je Hamesder.

Istaknuo je i da u Rusiji još posluju i američki zamodavci, uključujući Bank of America.

I austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg izjavio je nedavno da je nerazumno izdvajati baš RBI budući da u Rusiji još posluju i brojne druge zapadne tvrtke.

U siječnju ured američkog ministarstva financija za kontrolu inozemne imovine (OFAC) zatražio je od RBI-ja informacije o poslovanju u Rusiji.

Ured je banci rekao da informacije dostavi do veljače, izjavio je neminenovani izvor, dodavši da su Raiffeisenovi odvjetnici ishodili produljenje roka, obećavši odgovore u tri ‘rate’, početkom travnja, u svibnju i lipnju.

Dvije izravno upoznate osobe rekle su Reutersu da je zahtjev za informacijama dostavljen zbog mogućeg kršenja zapadnih sankcija. Iz Raiffeisena su rekli da su općenite naravi.

Iako su ulozi visoki, neki se austrijski dužnosnici nadaju da će moći izdržati dovoljno dugo da dočekuju dogovoreni završetak rata, što će omogućiti nastavak normalnog poslovanja s Rusijom, rekli su ljudi upućeni u to pitanje.

RBI je prošlu godinu zaključio s konsolidiranom dobiti od 3,63 milijarde eura. Više od dvije milijarde eura zaradili su u Rusiji. Ruske štediše u banku su položile više od 20 milijardi eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close