Powellovo imenovanje moglo bi ubrzati zatezanje monetarne politike u SAD-u

Autor: Ana Blašković , 23. studeni 2021. u 22:00
Predsjednik FED-a Jerome Powell/REUTERS

Ponovno imenovanje Powella u ponedjeljak poguralo je prinose na trezorske zapise kraćih dospijeća.

Produženje mandata Jeromeu Powellu na čelu Federalnih rezervi među ulagačima je pojačalo očekivanja da će američka središnja banka ubrzati tempo normalizacije monetarne politike u okruženju ubrzanja inflacije.

Posljednjih mjeseci Powell je, poput većine ostalih središnjih bankara, slao poruku da je aktualni skok cijena vjerojatno prolazne naravi dodajući da će središnja banka biti “strpljiva” oko odluke o mogućem podizanju referentne kamatne stope koja je trenutno blizu nule.

Fed je u studenom krenuo u zatezanje monetarne politike, programa mjesečnog otkupa 120 milijardi dolara obveznica planirajući okončanje programa sredinom iduće godine. No, ne misle svi tako.

Pokazatelj tržišta

Dio ulagača vjeruje da će Fed morati stezati monetarnu politiku bržim tempom i podići kamatne stope kako bi se obuzdao rast potrošačkih cijena koje su u listopadu porasle najbrže u zadnjih 30 godina.

Takav stav dodatno je učvrstila javna debata dijela dužnosnika Feda u kojoj su se ukrštavali argumenti za i protiv povlačenja potpore gospodarstvu zbog inflacije. Jedan od pokazatelja što tržišta očekuju od smjera monetarne politike, izvedenice na federal funds stopu (kamatna stopa po kojoj banke prekonoćno posuđuju rezerve drugim bankama, op.a.), u sebi je odražavala očekivanje o 100-postotnoj šansi da će središnja banka povećati kamate do srpnja.

Prošlog tjedna takvom se očekivanju davalo 92 posto šanse. Ponovno imenovanje Powella u ponedjeljak poguralo je prinose na trezorske zapise kraćih dospijeća, inače osjetljivije na promjene kamatnih stopa, na najviše razine od početka 2020.

“Ulagači su sve zabrinutiji da će Fed zakasniti s podizanjem kamata”, kaže portfolio menadžer T. Rowe Pricea Mike Sewell koji se kupnje vrijednosnica obavlja kladeći se da će Fed biti prisiljen tri puta podizati kamatne stope u idućoj godini ne bi li ukrotio inflaciju.

Neviđena era

“Nalazimo se u eri koji ulagači nisu prije vidjeli budući da vlada znatna nesigurnost hoće li Federalne rezerve reagirati na vrijeme da spriječe inflaciju da ode u uzlaznu spiralu”, smatra Gary Cloud, portfolio menadžer Hennessy Equity and Income fonda.

Različiti pogledi i razmišljanja koliko bi Fed trebao agresivno vući poteze donijela su volatilnosti na tržištima. ICE Bank of America MOVE Index, koji pokazuje očekivanja nemira na obvezničkim tržištima, približio se najvišim razinama od travnja 2020. U međuvremenu, pozivi Fedu da brže normalizira monetarnu politiku počeli su stizati iz samih redova središnjih banaka.

Potpredsjednik Richard Clarida rekao je ranije ovog mjeseca je da “rasprava o podizanju tempa po kojem će se smanjiti naša bilanca” morati biti nešto što će se morati uzeti u obzir na idućem sastanku Feda.

Guverner Christopher Waller pozvao je da Fed da udvostruči brzinu smanjenja programa otkupa i okonča ga do travnja 2022. kako bi se stvorio prostor za mogući rast kamatnih stopa u drugom kvartalu godine. Sam Powell smatra da će inflacija vjerojatno posustati nakon što se rasterete uska grla u svjetskim nabavnim lancima koji su doveli do porasta cijena.

Ima nekih naznaka da je razdoblje najgorih problema završilo; troškovi prijevoza smanjili su se za trećinu u posljednjem mjesecu, a u padu su cijene nekih sirovina, poput željezne rudače i drveta.

Drugi pak drže da će inflacija nastaviti uzlaznom putanjom. Portfolio menadžer Harris Associatesa, na takvim očekivanjima kupuje obveznice kompanija poput hotela koji bi se lakše mogli nositi s inflacijom podizanjem vlastitih cijena.

Komentirajte prvi

New Report

Close