Powell: Monetarna politika još treba biti restriktivna

Autor: Poslovni dnevnik , 18. travanj 2024. u 19:00
Čelnik Federalnih rezervi Jerome Powell/Reuters

Očekuje se da će Federalne rezerve ostaviti stope nepromijenjene na idućem sastanku početkom svibnja.

Najviši dužnosnici središnje banke SAD-a, uključujući predsjednika Federalnih rezervi Jeromea Powella, uoči novog sastanka o monetarnoj politici nisu pružili nikakve smjernice o tome kada bi se kamatne stope mogle smanjiti, rekavši da politika dulje vremena mora biti restriktivna smanjujući nade ulagača da će do kraja godine doći do značajnog smanjenja troškova zaduživanja, prenosi Reuters.

Fed je otpočetka godine signalizirao da smanjenje stopa ovisi o “većem povjerenju” da se inflacija kreće prema ciljanih dva posto, ali pokazatelji s terena u proteklih nekoliko mjeseci pokazuju da se cjenovni pritisci kreću čak i suprotnom smjeru.

“Nedavni podaci očito nam nisu dali veće povjerenje i umjesto toga pokazuju da će za postizanje tog povjerenja vjerojatno trebati dulje”, rekao je Powell na forumu u Washingtonu. “Upravo sada, s obzirom na snagu tržišta rada i dosadašnji napredak u pogledu inflacije, prikladno je dopustiti restriktivnoj politici daljnje vrijeme za djelovanje i pustiti da nas vode podaci i izgledi koji se mijenjaju”, rekao je.

Očekuje se da će Federalne rezerve ostaviti stope nepromijenjene na idućem sastanku početkom svibnja.

Do početka ovog mjeseca ulagači su prognozirali da će prvo smanjenje stopa vjerojatno započeti početnim rezanjem četvrtine postotnog boda na sastanku Feda u lipnju, uz još dva smanjenja do kraja 2024. Sada se prvi rez očekuje u rujnu, a izgledi za drugi u ovoj godini su sve manji.

“Ako viša inflacija potraje, možemo zadržati trenutnu razinu ograničenja koliko god je potrebno. U isto vrijeme, imamo značajan prostor za popuštanje ako tržište rada neočekivano oslabi”, rekao je Powell. 

Komentirajte prvi

New Report

Close