Powell: Dobri podaci jačaju izglede za smanjenje kamatnih stopa

Autor: Domagoj Puljizović , 10. srpanj 2024. u 16:56
Čelnik Federalnih rezervi Jerome Powell/Reuters

Na sastanku Feda u lipnju, projekcije su predviđale samo jedno smanjenje kamatnih stopa do kraja godine, ali od tada su podaci o inflaciji bili slabiji od očekivanog.

Inflacija u SAD-u i dalje je iznad cilja američke središnje banke od dva posto, no poboljšava se posljednjih mjeseci s “još dobrih podataka koji bi ojačali” argumente za Fedovo smanjenje kamatnih stopa, rekao je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell u utorak na kongresnom svjedočenju.

U komentarima koji su pokazali sve veću vjeru da će se inflacija vratiti na ciljanu razinu, Powell je usporedio nedostatak napretka u prvim mjesecima godine s nedavnim poboljšanjima koja su povećala povjerenje Feda da će se pritisci na cijene nastaviti smanjivati, piše Reuters.

Izvješće o zaposlenosti u lipnju pokazalo je solidan rast od 206 tisuća novih radnih mjesta, no s usporavanjem tog trenda i porastom stope nezaposlenosti na 4,1 posto. Powell je upozorio da predugo ostavljanje zategnute monetarne politike može oslabiti gospodarsku aktivnost i zaposlenost, unatoč još uvijek solidnom gospodarskom rastu.

Njegove opaske mogle bi potaknuti očekivanu promjenu u politici Feda i otvoriti vrata smanjenju kamatnih stopa u rujnu. Na sastanku Feda u lipnju, projekcije su predviđale samo jedno smanjenje kamatnih stopa do kraja godine, ali od tada su podaci o inflaciji bili slabiji od očekivanog.

Indeks potrošačkih cijena nije rastao u svibnju, a očekuje se slično očitanje u lipnju. Powellovo očitovanje dolazi usred polugodišnjih saslušanja o monetarnoj politici, a njegova izjava Kongresu uključuje očekivanja o smanjenju inflacijskih pritisaka, posebno na tržištu stanovanja.

Ekonomisti iz Pantheon Macroeconomicsa predviđaju da će Fed biti više zabrinut zbog rizika recesije negoli zbog postojane inflacije

Komentirajte prvi

New Report

Close