Povećanje kamata krajem godine

Autor: Tomislav Pili , 28. kolovoz 2016. u 21:59
Predsjednica američke središnje banke Janet Yellen, Foto: Reuters

Skok cijena dionica nakon govora šefice Feda u američkom Jackson Holeu.

Cijene dionica s obje strane Atlantika snažno su skočile u petak poslijepodne nakon što je šefica američke središnje banke (Fed) signalizirala mogućnost podizanja kamatnih stopa krajem ove godine.

U danima iščekivanom govoru na simpoziju središnjih bankara u Jackson Holeu predsjednica Feda Janet Yellen je izjavila kako je u narednim mjesecima ojačala mogućnost povećanja kamatnih stopa uslijed poboljšanja na tržištu rada te očekivanog umjerenog ekonomskog rasta SAD-a.

Iako nije naznačila vrijeme povećanja, analitičari tumače da je povećanje izgledno na prosinačkom zasjedanju Feda. Investitori na europskim i američkim burzama time su dobili jasnije smjernice što je dovelo do skoka dionica.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Prateći indeks S&P 500 mogao sam primjetiti da su dionice skočile sve dok je Jelen završila sa govorom jer nije bila jasna oko podizanja kamatnih stopa. Kada je njen kolega do komentar da će biti do dva povećavanja do kraja godine dionice su opet pale. Do zatvaranja berze u petak su se ipak ponovo korigovale ali opet je veliki broj zavrsio u minisu.

New Report

Close