Povećanje imovine mirovinaca uložene u dionice uglavnom zbog rasta burzi

Autor: Jadranka Dozan , 14. studeni 2021. u 22:00
Krajem rujna u obveznim mirovinskim fondovima nalazilo se 129 milijardi kuna/SHUTTERSTOCK

Vrijednost indeksa CROBEX Zagrebačke burze u istom je razdoblju skočila za 15 posto, a solidno su ‘odradila’ i strana tržišta kapitala.

Najveći dioničari Imperial Riviere, AZ mirovinski fond(ovi) i Valamar Riviera, uskoro bi trebali dodatno kapitalno ojačati tu rapsku hotelsko-turističku kompaniju.

Odluka o povećanju temeljnog kapitala, i to za 690 milijuna kuna (na ukupno 1,5 milijardi) donesena je na rujanskoj skupštini društva, a dokapitalizacija (ulaganjem novca mirovinaca i unosom nekretnina Valamara) ponajprije je motivirana širenjem poslovanja na području Dubrovnika.

U novije vrijeme na sličnim projektima angažirani su i drugi mirovinski fondovi, iako su u strukturi njihove imovine udjeli uloženi u domaće dionice pomiču relativno malo odražavajući ograničenja domaćeg tržišta.

Rast i kod stranih dionica

Prema posljednjim dostupnim podacima, zaključno s rujnom, od 129 milijardi kuna neto imovine obveznih mirovinskih fondova na domaće se dionice odnosi 15 milijardi kuna ili 11,6 posto. To je u odnosu na početak godine, kad je od ukupno 119 milijardi kuna imovine ona uložena u dionice iznosila 12,7 milijardi kuna (ili 10,7 posto ukupne imovine), porast za više od 18 posto.

No, nemalim dijelom to je povećanje rezultat porasta vrijednosti dionica u portfelju OMF-ova. Usporedbe radi, vrijednost CROBEX-a u tom razdoblju porasla 15 posto.

U odnosu na početak godine, na kraju trećeg tromjesečja i vrijednost imovine OMF-ova uložene u inozemne dionice porasla je za više od dvije milijarde, sa 9,3 na 11,4 milijarde kuna. Slično vrijedi i za imovinu u inozemnim UCITS fondovima, u kojima je s krajem rujna bilo investirano gotovo 12 milijardi kuna ili 3,5 milijarde kuna više nego krajem prošle godine.

Koliko je to posljedica rasta cijena dionica i/li drugih klasa financijske imovine, teško je reći, ali u prvih devet mjeseci ove godine i regionalne i svjetske burze u odnosu na početak godine bilježe solidne poraste vrijednosti dioničkih indeksa.

Veći doprinosi

Imovina OMF-ova plasirana u državne obveznice zadržala se na vrijednosti s kojom je zaključena prošla godina – 76,4 milijarde kuna, s tim da je time njihov udjel u ukupnoj imovini smanjen s nepunih 64 posto na nešto više od 59 posto.

Istodobno je pak blago povećan udjel u inozemnim državnim obveznicama, i to sa 2,3 na 3,6 posto; vrijednost tih ulaganja krajem 2020. bila je 2,7 milijardi, a krajem rujna je ona iznosila 4,7 milijardi kuna.

Inače, slijedom kretanja zaposlenosti i plaća u mirovinske fondove drugog stupa u prvih se devet mjeseci ove godine slilo 5,5 milijardi kuna (neto) mirovinskih doprinosa, što je za oko pola milijarde kuna više nego lani, ali i preklani.

Komentirajte prvi

New Report

Close