Potresi na švedskom tržištu nekretnina prijete i ECB-u

Autor: Poslovni dnevnik , 04. prosinac 2023. u 07:00
Švedska nekretninska grupacija SBB nagomilala je 9 milijardi dolara duga, a njezine obveznice drži i ECB/REUTERS

ECB-ov portfelj SBB-ovih obveznica težak je ukupno nekoliko stotina milijuna eura.

Dužnička kriza u švedskoj nekretninskoj grupi SBB izložila je Europsku centralnu banku (ECB) riziku gubitaka i razotkrila njezinu izloženost posrnulom europskom sektoru nekretnina.

Kupnjom nekretnina, uključujući socijalne stanove, vladine urede, škole i bolnice, švedska grupa nagomilala je više od devet milijardi dolara duga, a ECB u portfelju ima njezine obveznice.

ECB-ov portfelj SBB-ovih obveznica težak je ukupno nekoliko stotina milijuna eura, rekla su dva upućena izvora Reutersu. ECB ne navodi koliko je obveznica kupio ni po kojoj cijeni, kao ni detalje gubitaka. Podaci od prošlog tjedna pokazuju da je ECB na dan 24. studenoga još držao dvije obveznice koje je izdala švedska tvrtka.

Obveznicama SBB-a trenutno se trguje po otprilike upola nižoj cijeni od nominalne vrijednosti, što pokazuje da investitori u ciijenu uračunavaju rizik da SBB možda neće moći vratiti dug.

Agencije su u međuvremenu spustile SBB-ov rejting u neinvesticijski razred, a grupa je nedavno otkupila obveznice po nešto nižoj cijeni kako bi stabilizirala financije. Među prodavateljima bio je i ECB, dodao je jedan upućeni izvor. Upravo je investicijski rejting velikih agencija bio jedan od uvjeta za ECB-ovu kupnju korporativnih obveznica, napominje Reuters.

Glasnogovornik ECB-a odbio je komentirati slučaj i eventualne gubitke. Premda ECB-ova izloženost švedskoj kompaniji nije velika, otvara pitanje kako je središnja banka eurozone utrošila gotovo 400 milijardi eura na dužničke papire kompanija od 2016. u sklopu velikih kupnji imovine kojima je podupirala gospodarstvo i inflaciju.

Na državne dužničke papire, obveznice kompanija i drugu imovinu, koju obično drži do dospijeća, ECB je potrošio ukupno oko 5000 milijardi eura. Ne bude li švedska kompanija mogla servisirati dugove, središnje banke 20 članica eurozone morat će zajednički pokriti gubitak, napominje Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close