‘Potres’ u Rimu zatresao obveznice i dionice banaka

Autor: Tomislav Pili , 11. kolovoz 2019. u 22:00
Matteo Salvini, zamjenik premijera i čelnik desne Lige /REUTERS

Prinos na desetgodišnju obveznicu skočio je 25 baznih bodova, najviše od 2018. godine.

Potres u talijanskoj vladi snažno se negativno odrazio na tamošnje financijsko tržište, a najviše su "stradale" dionice banaka i državne obveznice.

Nakon vijesti da je potpredsjednik talijanske vlade Matteo Salvini koji je ujedno i čelnik desničarske Lige objavio da je koalicija sa Pokretom 5 zvijezda (M5S) završena, u petak su dionice banaka snažno pale.

Zaron indeksa
Vrijednost dionica Banco BPM srušila se gotovo osam posto dok su dionice UniCredita i Ubi Bance pale za 5,5 posto. Zabrinutost investitora u talijanske dionice jasno se vidjela u zaronu indeksa Milanske burze FTSE MIB koji je u petak oko 15 sati gubio 2,3 posto vrijednosti. Na udaru su se našle i obveznice. Prinos na dvogodišnje obveznice porastao je 23 bazna boda na 0,286 posto dok su ulagači za talijanski dug na 10 godina zahtijevali prinos 1,776 posto što je 25 baznih bodova više.

 

2,367 postotnih

bodova iznosi razlika u prinosu na dug Italije i Njemačke

Ovako snažan dnevni rast prinosa na 10-godišnju obveznicu nije zabilježen od 2018. godine. K tome, razlika u prinosu između talijanskih 10-godišnjih obveznica i istovjetnih njemačkih koje se uzimaju kao mjerilo raširila se na 2,367 postotnih bodova, najvišu razinu od lipnja. Nadia Gharbi, ekonomistica u Pictet Wealth Managementu, za Financial Times je pojasnila kako je jedan od razloga za snažnu reakciju tržišta mogućnost da prijevremeni izbori ujesen budu održani usred pregovora vlade s Europskom komisijom oko proračuna. 

Glasovanje o povjerenju 
Talijanska krajnje desna stranka Liga u petak je najavila da će pokrenuti glasovanje o povjerenju premijeru Giuseppea Contea u talijanskom parlamentu kako bi srušili vladu i potaknuli održavanje novih izbora. "Svatko tko gubi vrijeme, šteti državi", poručili su iz stranke u petak. Conte, koji nije član niti jedne stranke, na konferenciji za medije je optužio Salvinija za izmišljanje krize u vladi kako bi na novim izborima iskoristio trenutne dobre rezultate anketa za Ligu.

Talijanski parlament trenutno je na ljetnoj stanci. Čelnici parlamenta trebali bi se sastati ovoga tjedna kako bi odlučili hoće li pozvati zastupnike na ranije zasjedanje. Glasovanje bi se trebalo održati oko 20. kolovoza. Conte svoju ostavku talijanskom predsjedniku može podnijeti bilo kada, no ne očekuje se da odstupi prije glasanja o povjerenju. Napetosti između Lige i M5S-a traju mjesecima, no eskalirale su u srijedu kada su u parlamentu glasovale jedna protiv druge u vezi projekta brze željezničke veze između Francuske i Italije vrijedan nekoliko milijardi eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close