Poslodavci najviše nude pekarima – 8000 kuna bruto

Autor: Marija Brnić , 17. listopad 2022. u 07:00
Foto: pixabay

Bujaju zahtjevi u sektorima koji ne moraju provoditi test tržišta rada, obveznicima slabi interes

Posljednji službeni podaci govore da izdavanje radnih dozvola, kojima je zamijenjen nekadašnji kvotni sustav zapošljavanja stranih radnika u Hrvatskoj, nastavlja intenzivno rasti, te je već u kolovozu debelo premašen lanjski rezultat. MUP je do kraja kolovoza izdao nešto više od 86 tisuća dozvola za boravak i rad stranaca, no nešto detaljniju sliku o trendovima dobiva se iz statističkih podataka o zahtjevima i odobrenim mišljenjima HZZ-a, kroz koji i prođe najveći dio izdanih dozvola. Oni pokazuju da je rastao broj zahtjeva za zapošljavanje u građevinarstvu i turizmu i u ostalim deficitarnim zanimanjima za koja je moguće zaposliti radnike bez provođenja testa tržišta rada (TTR), ali i da taj trend ne prati zapošljavanje stranaca u poslovima u kojima je njegovo provođenje obvezno. Testiranje tržišta, naime, nije obvezno za 40-ak zanimanja na području cijele zemlje, uglavnom u graditeljstvu i prometu, dok su te obveze za poslove u turizmu i ugostiteljstvu lišeni i poslodavci u “morskim” županijama, te dijelom i u županijama na sjeveru zemlje. Za sve ostale koji vape za stranim radnicima neizbježan je TTR.

Odobreno 67.000 zahtjeva

Ukupno je za zapošljavanje stranih radnika HZZ-u ove godine do kraja kolovoza stiglo nešto više od 89 tisuća zahtjeva (u 2021. nešto manje od 67 tisuća). Pozitivno mišljenje HZZ je dao za gotovo 60 tisuća obrađenih zahtjeva (na razini 2021. manje od 15 tisuća), a povećan je i broj poslodavaca koji su podnijeli zahtjeve, u osam mjeseci ih se javilo 10,5 tisuća (lani 9000).

23 tisuće

stranih radnika zatražili su ove godine poslodavci obavezni provoditi test tržišta rada

U ovoj godini najviše su bili traženi radnici u visokogradnji (oko 6,5 tisuća) čije bruto plaće prema podacima iz odobrenih zahtjeva u prosjeku iznose 5000 kuna. Drugi po brojnosti su konobari, s plaćama od po 6,1 tisuću kuna, te zidari, kuhari i pomoćni kuhari, sobari i radnici niskogradnje. Najveće prosječne bruto plaće poslodavci su, pak, spremni platiti pekarima. HZZ-u je za to zanimanje pristiglo gotovo 1,7 tisuća zahtjeva s plaćama od 8000 kuna bruto. Uz konobare plaće veće od 6 tisuća kuna za strane radnike nudile su se još samo kuharima (6,4 tisuće).

5000 kuna

prosječna je bruto plaća za radnike u visokogradnji koji su ove godine najtraženiji

U prošloj godini, pak, najviše je odobrenja zapošljavanja stranaca HZZ dao za poslove zidara. Zaposleno ih je 7,3 tisuće s prosječnim plaćama od 5200 kuna. Na poslovima visokogradnje odobreno je zapošljavanje 6,2 tisuće stranaca s plaćama od 4700. Slijedili su tesari, radnici niskogradnje, te kuhari, fasaderi, armirači i monteri građevinskih elemenata, te vozači teretnih vozila, a tek potom konobari. Za razliku od ove godine, u kojoj su oni u vrhu po broju odobrenja, lani je HZZ odobrio posao za njih manje od 1800, a prosječna plaća bila im je niža za oko 500 kuna. Što se zanimanja za zapošljavanje stranaca u poslovima za koje je potrebno provođenje TTR-a tiče, ove godine HZZ ne bilježi jednak tempo rasta interesa. Broj poslodavaca koji su predali zahtjeve i broj radnika koji im je potreban nije još dosegnuo lanjske brojke. HZZ-u se obratio 1951 poslodavac tražeći TTR kojim bi se zaposlilo nešto više od 23 tisuće radnika. Lani je TTR zatražilo ukupno 2,5 tisuće poslodavaca, a broj radnika iz tzv. trećih zemalja dosezao je 29 tisuća. Ove godine najviše su nakon provedenog TTR-a zapošljavani dostavljači i prodavači. Odobreno je, naime, zapošljavanje 1,8 tisuća dostavljača uz mjesečne bruto plaće od 4,9 tisuća kuna, te 1,4 tisuća prodavača s plaćama od po 5,3 tisuće kuna. Slijede radnici na proizvodnim trakama i poljoprivredni radnici, dok su recepcioneri jedino zanimanje iz ove kategorije čija bruto plaća prelazi 6 tisuća kuna. Njih je, pak, zaposleno 417.

Regionalna zastupljenost

Testiranje tržišta uglavnom su tražili poslodavci u velikim gradovima, s tim da nakon Zagreba u kojemu raste broj zahtjeva za TTR-om i ove godine najviše potražnje ima na tržištu Pule i Rijeke, no uz gotovo prepolovljen broj podnesenih zahtjeva. Najmanje se HZZ-u radi snimanja stanja na tržištu rada zbog zapošljavanja stranaca obraćaju u Vinkovcima i Požegi.

Komentirajte prvi

New Report

Close