Posljednji put: S 1,32 milijarde oprostili se od kunskih ‘trezoraca’

Autor: Poslovni.hr , 29. studeni 2022. u 21:59
Foto: Shutterstock

Uvjeti zaduženja države putem kunskih trezorskih zapisa ostali su tako isti kao u kolovozu, rujnu i listopadu.

Jučer je formalno odzvonilo aukcijama trezorskih zapisima u kunama. Kako je sljedeća aukcija ovih dužničkih papira najavljena za 17. siječnja, kada će Hrvatska već priječi na euro, jasno je da trezorci i kune više neće “ruku pod ruku”. Na zadnjoj kunskoj trezorskoj aukciji Ministarstvo financija u utorak je prodalo trezorske zapise ukupno vrijedne 1,32 milijarde kuna. Ususret dospijeću gotovo dvije milijarde kuna trezoraca, Ministarstvo je na upis ponudilo njih 1,4 milijarde kuna, dok su financijske institucije dale 2,5 milijarde kuna “teške” ponude,.

Izdani su tako kunski trezorski zapisi s rokom dospijeća od tri mjeseca, vrijedni 55 milijuna kuna, po kamatnoj stopi od 0,08 posto. Prodano je i 6-mjesečnih trezoraca u vrijednosti od 140 milijuna kuna, po kamatnoj stopi od 0,1 posto, te zapisa s dospijećem od godinu dana u iznosu od 1,12 milijarde kuna, po kamatnoj stopi od 0,2 posto, što je isto kao i na zadnjoj aukciji trezoraca te ročnosti, koja je održana 18. listopada. Uvjeti zaduženja države putem kunskih trezorskih zapisa ostali su tako isti kao u kolovozu, rujnu i listopadu, što je ponajviše rezultat velikog viška likvidnosti u domaćem financijskom sustavu, od otprilike 88 milijarde kuna.

Nakon današnjeg izdanja, uz istovremeno dospijeće 1,96 milijardi kuna trezorskih zapisa, saldo upisanih kunskih trezoraca smanjuje se za 644 milijuna kuna, na 12,41 milijardu kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close