Pomama za kupnjom europskih tvrtki

Autor: Tomislav Pili , 03. srpanj 2017. u 14:07
Transakcije od 440,5 milijardi dolara/FOTOLIA

Dok globalna spajanja usporavaju, na starom kontinentu skok od 33 posto.

Optimizam u vezi gospodarskog oporavka na "starom kontinentu" posljednjih je mjeseci naglo podignuo vrijednost spajanja i preuzimanja europskih kompanija dok ostatak svijeta bilježi usporavanje.

Prema podacima Thomson Reutersa, u drugom tromjesečju europska su spajanja vrijedila 234 milijarde dolara što je 45 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Na polugodišnjoj razini Europa je smijenila Aziju i Pacifik na drugoj poziciji i našla se iza Sjeverne Amerike. Naime, u prvih šest mjeseci iznos spajanja dosegao je 440,5 milijardi dolara što je 33 posto više na godišnjoj razini. Istovremeno je globalna vrijednost spajanja u prvih pola godine rasla tek dva posto na 1,55 bilijuna dolara, dok u drugom kvartalu bilježi smanjenje od 12 posto na 771 milijardu dolara.

K tome, broj transakcija vrednijih od pet milijardi dolara manji je za petinu. Skok preuzimanja u Europi u oštrom je kontrastu s Amerikom koja bilježi najniži iznos od prve polovice 2013. godine. U SAD-u su spajanja i preuzimanja u ovom polugodištu vrijedila 559 milijardi dolara što je 17 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close