Polugodišnja dobit banaka od jedva 2 mlrd. kuna upola manja nego lani

Autor: Jadranka Dozan , 01. rujan 2020. u 06:44
Među bankama koje su iskazale gubitak našao se i Sberbank/Luka Stanzl/PIXSELL

Dobit prije poreza iznosi nešto manje od dvije milijarde kuna (1,98 mlrd), što je tek nešto više od 50 posto lanjskog polugodišnjeg rezultata.

Već objave polugodišnjih rezultata nekolicine najvećih banaka jasno su signalizirale razmjere pada profitabilnosti i na razini sektora, ali sad su tu i konkretne brojke koje potvrđuju da je iskazana dobit gotovo upola manja nego u istom razdoblju lani.

Prema privremenim podacima koje je objavila Hrvatska narodna banka, dobit prije poreza iznosi nešto manje od dvije milijarde kuna (1,98 mlrd), što je tek nešto više od 50 posto lanjskog polugodišnjeg rezultata (3,81 mlrd.).

Za razliku od prošle godine, kad su u prvom polugodištu gubitak iskazale samo dvije banke (Croatia i J&T), ove godine s minusom su poslovale četiri.

Uz tri manje banke (Imex, J&T i Samoborska) među bankama koje su iskazale gubitak našao se i Sberbank koji se s nepunih 11 milijardi kuna aktive svrstava među veće na domaćem tržištu.

S obzirom na veličinu Sberbank, 5,7 milijuna kuna je razmjerno mali gubitak, pa je i stopa adekvatnosti kapitala i dalje solidnih gotovo 20 posto.

Ipak, ostaje primijetiti da je u isto vrijeme lani bilježila 82,4 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja.

Nasuprot tome, npr. u slučaju Imex banke, s aktivom nešto manjom od 1,5 milijardi kuna, gubitak od 20 milijuna kuna za posljedicu je imao otklizavanje stope adekvatnosti kapitala na 13,5 posto.

Na razini sektora stopa ukupnog kapitala je visokih 24,7 posto (sredinom 2019. bila je 23,15%), a ukupna aktiva je krajem lipnja dosegnula 444 milijarde,četiri posto više nego godinu dana prije.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Strašan naslov

Jadne banke, ima li koji račun za uplatit donaciju?

New Report

Close