Polovica financijaša žrtve kriminalaca

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 16. kolovoz 2016. u 22:00
Najviše šteta do 100.000 dolara/FOTOLIA

Istraživanja pokazuju da je kriminal u financijskom sektoru i dalje u porastu.

Unatoč sve većim ulaganjima u zaštitu i nadzor, u financijskom sektoru kriminal konstantno raste. Prema istraživanju PricewaterhouseCoopersa (PwC), 46 posto od 1513 ispitanika iz sektora financijskih usluga doživjelo ga je u posljednje dvije godine, dok je prije dvije godine taj udio bio 45 posto.

Globalni je prosjek po sektorima inače znatno niži – 36 posto. Podaci posebno zabrinjavaju jer banke, osiguranja i tržišta kapitala pružaju usluge svim drugim sektorima, pa šteta može biti lančana. U PwC-u ističu da financijske institucije sve više ulažu u usklađivanje sa zakonima, upravo kako bi regulatorima pokazali da se bore protiv gospodarskog kriminala, ali povećana potrošnja u sedam godina nije dovela do njegova smanjenja.

Baš suprotno, utjecaj troškova nastalih kriminalom povećao se, pri čemu 46 posto ispitanika svoje gubitke procjenjuje na 100.000 dolara po slučaju, dok ih je prije dvije godine na taj iznos procjenjivalo 40 posto ispitanika. Četvrtina ispitanika je bilježila štete od 100.000 do milijun dolara po slučaju u odnosu na njih 23 posto u 2014. Više od tisuću kriminalnih slučajeva zabilježilo je šest posto ispitanika, a 16 posto doživjelo ih je više od 100. Hakerski napadi porasli su za deset postotnih bodova, na 49 posto, a zloupotreba povlaštenih informacija na tržištu kapitala za šest, sa četiri na 10 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close