Poljski OTL razišao se s AZ fondom, epilog će dati arbitraža

Autor: Jadranka Dozan , 08. srpanj 2019. u 22:00
U Luci Rijeka država ima udjel od 25,02%, a Poljaci 26,5 posto
, Foto: GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL

‘Pukotine’ su se pojavile lani s problemima matične kompanije.

Od ulaska poljske kompanije OT Logistics u Luku Rijeka prošlo je nešto više od godinu i pol, no prve spekulacije da bi ulagački iskorak tog operatera u Rijeku mogao ispasti kratkoročniji nego što je i sam mogao predvidjeti pojavile su se još prošle jeseni, a uglavnom se povezuju s problemima zbog preinvestiranja u kojima se našla matična kompanija OTL u Poljskoj. Da su uslijed svega poljuljani odnosi među značajnijim dioničarima potvrdila je i prošlotjedna objava na Varšavskoj burzi koju je prenio riječki Novi list, a kojom je poljska kompanija izvijestila o jednostranom raskidanju međudioničarskog ugovora s AZ mirovinskim fondom.

Iako se taj potez obrazlaže prilično uopćenom tvrdnjom da “AZ nije pregovarao u duhu međusobnog povjerenja” te da je “pokušavao nametnuti nepovoljna rješenja s točke gledišta poslovne strategije OTL-a”, čini se da je on svojevrsni odgovor na AZ-ovu odluku da posegne za tzv. put opcijom, čija je realizacija prema međudioničarskom ugovoru očito ograničena na drugi kvartal. Tako je, prema spomenutoj objavi, AZ (putem tri fonda drži ukupno oko 16,6% dionica Luke) neposredno prije isteka roka odlučio OTL-u iznijeti ponudu za svoj paket dionica po ugovorom utvrđenoj cijeni od 60 kuna po dionici, odnosno 16 milijuna eura ukupno.

Budući da se radi o jednostranom raskidu, u AZ-u se ponašaju kao da ugovor i dalje na snazi. Zasad ne komentiraju cijeli slučaj, a ostaje vidjeti hoće li priča za koji mjesec završiti na arbitraži pri HGK. OTL-u je očito likvidnosna situacija matične kompanije ograničavajuća, čime su im skučene i mogućnosti ulagačkih iskoraka potrebnih za unaprjeđenje poslovanja Luke. S fond menadžerima Erste Plavi mirovinskih (obvezni i dobrovoljni) fondova zasad su se nekako dogovorili jer su oni odlučili aktivirati put opciju samo za dio svog paketa, i to, kako se tvrdi uz obročno plaćanje.

Kako je pored OTL-a koji drži 26,5% dionica pojedinačno najveći dioničar u Luci Rijeka RH sa 25,02%, nezadovoljstvo načinom na koji je OTL menadžirao najvećim koncesionarom za prekrcaj suhih tereta na području riječke luke, ministar Oleg Butković izrazio je u više navrata. Štoviše, kroz svoje je izjave sugerirao kako je država spremna uz pomoć mirovinskih fondova preuzeti upravljanje. No, neslužbeno se čuje kako je to ideja o kojoj još nije bilo konkretnijih razrada i razgovora. Inače, na čelu Luke od svibnja je Duško Grabovac koji se iz NO-a spustio u Upravu gdje je uskočio kao zamjena nakon smjene (u formi ostavke) Jedrzeja Mierzewskog.

Komentirajte prvi

New Report

Close