Počinje li nakon 35 godina pucati obveznički balon?

Autor: Tomislav Pili , 28. studeni 2016. u 22:01
Od pobjede Trumpa 8. studenog izbrisano je dva bilijuna dolara u vrijednosti obveznica/REUTERS

Na globalnom tržištu primjetan rekordan priljev u dionice nauštrb obveznica.

Izgledni porast kamatnih stopa američke središnje banke (Fed) i najave državne potrošnje u SAD-u već se odražava na globalno tržište obveznica, a što se tiče hrvatskih, analitičari smatraju kako na kretanje prinosa mnogo ovisi i o potezima Vlade.

Nakon pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima sve više globalnih investitora ističe kako je došao kraj 35-godišnjem trendu rasta cijena obveznica. Od američkih izbora 8. studenog globalna vrijednost obveznica potonula je za dva bilijuna dolara. K tome, sve je primjetnije kako investitore odlaze iz obveznica i izlažu se dionicama.

 

18 mlrd.

dolara obveznica prodano je u SAD-u, najviše u tri i pol godine

Prema podacima Bank of America Merrill Lynch, u tjednu do 16. studenog na američkom tržištu dogodio se najveći tjedni disparitet u priljevu u dionice, odnosno odljevu novca iz obveznica. Naime, kupljeno je dionica u vrijednosti 28 milijardi dolara – najviše u dvije godine – dok je prodano obveznica za 18 milijardi dolara, najviše u tri i pol godine. Analitičari JPMorgana upozoravaju na rekodni priljev u dioničke burzovno utržive fondove.  Glavni ekonomist SG-Splitske banke Zdeslav Šantić pojašnjava kako cijene hrvatskih obveznica zasigurno ovise o globalnim kretanjima, no prostor za smanjenje premije rizika u kratkom roku je značajan.

"Novi proračun koji bi morao ukazati fiskalnu konsolidaciju trajnog karaktera, moguće poboljšanje kreditnog izgleda/rejtinga, izlaska iz Procedure prekomjernog deficita te ubrzavanje privatizacije i strukturnih reformi mogli bi značajno utjecati na cijenu hrvatskog duga na međunarodnim tržištima", ocjenjuje Šantić.

Komentari (2)
Pogledajte sve

naši stručnjaci su se u zadnje vrijeme mudro zaduživali u dolarima. i ćorava kokoš nekad pogodi ali ovi nikad.

Po tome ispada da ce dollar znatno ojacati nasprav kune pa ne vidim bash kako to nama koristi. Ako vlada nije kupila znatnu kolicinu americkih dollara prije 2 mjeseca onda ce im trebati puno vise sada nego sto su mislili. A ako pukne obveznicki balon kako to moze biti dobro? Racuna se da je obveznicko trziste samo u americi nekoliko puta vece od cijelokupnog dionickog trzista. Ja bi prije rekao da se tu prica a majci svih balona a ne o 18 milijardi dollara.

New Report

Close