Plin ispod tisuću dolara za tisuću kubika

Autor: Poslovni dnevnik , 11. siječanj 2022. u 22:00
Cijena terminskih isporuka za veljaču na čvorištu TTF u Nizozemskoj pala je na 984 dolara/I. Šoban/PIXSELL

Lani burzovna cijena plina u Europi po prvi put u povijesti premašila 2000 dolara.

Cijena plina u Europi tijekom burzovnog trgovanja u utorak ponovno je pala ispod tisuću dolara za tisuću kubika, pokazuju podaci londonske burze ICE.

Cijena terminskih isporuka za veljaču na čvorištu TTF u Nizozemskoj pala je na 984 dolara za tisuću kubičnih metara, odnosno 83,9 eura po megavatsatu. Ukupni pad cijena plina od početka današnjeg trgovanja iznosi oko 1%.

Dana 21. prosinca prošle godine, burzovna cijena plina u Europi po prvi put u povijesti premašila je 2000 dolara za tisuću kubičnih metara. To se tumačilo nadolazećim hladim vremenom i nenormalno niskih rezervama u europskim podzemnih skladištima plina.

No, sljedećih dana cijena se korigirala na pozadini zatopljenja, povećanja udjela vjetroelektrana u proizvodnji struje i vijesti da je broj tankera koji prevoze ukapljeni prirodni plin iz SAD-a u Europu porastao za trećinu. Analitičari smatraju da je cijena “futuresa” na čvorištu TTF nestabilna zbog špekulativnih čimbenika.

Ćorić

Vlada će iskoristiti sve svoje alate kako bi rast cijena energenata koje mi ne kontroliramo u potpunosti bio što je moguće manji.

Inače, ministar Tomislav Ćorić rekao je gostujući u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog kako je za prošlu godinu bila veća inflacija i to će rezultati za prosinac i potvrditi.

“Dobra je činjenica da će inflacija u Hrvatskoj biti nešto niža od prosjeka EU. Ova godina donijet će korekciju i to Hrvatska kao niti jedna druga članica EU ne može izbjeći. Radi se o korekcijama cijena plina i struje. Do travnja doći će do određene korekcije cijena.

Vlada će iskoristiti sve svoje alate kako bi rast cijena energenata koje mi ne kontroliramo u potpunosti bio što je moguće manji.

Nije nevažno kako će cijene plina i struje kretati u sljedeća dva i pol mjeseca radi kalkulacija i procjena cijena za sljedeće razdoblje. Ako se gleda 2021. godina, porast cijene plina bio bi značajan. Upravo zbog toga ćemo pričekati još neko vrijeme”, rekao je ministar.

“Ove godine nas može dočekati smirenje stanja na plinskom tržištu, rješenja geostrateških pitanja na relaciji EU-Rusija i nekih drugih. Kontinuirano analiziramo situaciju i reagirat ćemo na vrijeme. Od 1. travnja 2022. godine učinit ćemo sve da spriječimo rast kakav su doživjele druge zemlje EU”, naglasio je Ćorić.

Komentirajte prvi

New Report

Close