Pitanje za računovođu

Autor: Poslovni.hr , 27. prosinac 2011. u 22:00

Iznos plaćanja školarine djeci

Direktor sam d.o.o.-a. Mogu li preko firme neoporezivo platiti kćeri školarinu za fakultet i druge troškove školovanja? Postoji li mogućnost da se školarina isplati odjednom ili je isplata stipendija ograničena u nekom mjesečnom iznosu?

Stipendija predstavlja oblik novčane pomoći koji se dodjeljuju pojedincima za potrebe njihova obrazovanja odnosno profesionalnog usavršavanja. Stipendije kao potporu za školovanje mogu među ostalim isplatiti članovi društva svojoj djeci ili djeci svojih zaposlenika.Primitak po osnovi stipendije može se do točno utvrđenih svota isplatiti neoporezivo. Stipendije se mogu isplatiti neoporezivo studentima za školovanje na višim i visokim školama i fakultetima u Hrvatskoj i inozemstvu ali samo ukoliko je riječ o stipendijama za redovno školovanje i to do visine od 1600 kuna mjesečno. Status redovnog studenta dokazuje se Potvrdom o upisu na redovito školovanje. Poduzetnici koji isplaćuju školarine za primjerice jednu akademsku godinu mogu neoporezivo isplatiti kumulativnu svotu stipendija studentima za više mjeseci ali samo ukoliko isplaćene stipendije ne prelaze neoporezivu svotu po svakom mjesecu.Isplata stipendije redovnim studentima iznad navedenih neoporezivih svota podliježe porezu na dohodak te eventualno i prirezu. Stipendije isplaćene izvanrednom studentu oporezuju se na način propisan za drugi dohodak te je potrebno obračunati i isplatiti doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, porez na dohodak i prirez.

Odgovara: Katica Krišto Baranašić, dipl. oec i ovlašteni računovođa

Pitanja vezana za računovodstvenu tematiku šaljite na e-mail: info@data-link.hr ili redakcija@poslovni.hr s napomenom za rubriku računovodstvo

Komentirajte prvi

New Report

Close