Pitanje za računovođu

Autor: Poslovni.hr , 15. studeni 2011. u 22:00

Oporezivanje obrazovanja radnika

Zaposlenica je na seminaru kupila stručnu literaturu i platila svojom kreditnom karticom. Možemo li joj naknadu za seminar i knjigu uplatiti na tekući račun i to tretirati kao poreznu olakšicu?

Zakonodavac omogućuje poduzetnicima smanjenje osnovice poreza na dobit u obliku olakšica u koje je među ostalim uključena i edukacija zaposlenika. Ova vrsta olakšice predstavlja potporu poduzetnicima koji izdvajaju određena sredstva za izobrazbu svojih zaposlenika. Poduzetnici imaju mogućnost ovu državnu potporu iskoristiti kao dodatno umanjenje porezne osnovice u godišnjem obračunu poreza na dobit. Pri izračunu potrebno je uzeti u obzir vrstu edukacije i veličinu poduzetnika. Razlikujemo opće i posebno obrazovanje i izobrazbu. Opće obrazovanje poboljšava mogućnost radnika za zapošljavanje jer nije neposredno primjenjivo samo u poslovanju trenutnog poslovanja nego je prenosivo na druga radna područja. Posebno obrazovanje i izobrazba su neposredno namijenjeni trenutnom ili nekom budućem radnom mjestu zaposlenika kod sadašnjeg poslodavca koji je ujedno i korisnik porezne olakšice. Temeljem izračuna državne potpore mali i srednji poduzetnici umanjuju osnovicu poreza na dobit kroz godišnju poreznu prijavu i to do 70% opravdanih troškova za opće obrazovanje i do 30% opravdanih troškova za posebno obrazovanje dok veliki poduzetnici mogu osnovicu poreza na dobit umanjiti do 50% opravdanih troškova u slučaju općeg obrazovanja i izobrazbe radnika te do 25% opravdanih troškova.

Odgovara: Katica Krišto, dipl. oec i ovlašteni računovođa

Pitanja vezana za računovodstvenu tematiku šaljite na e-mail: info@data-link.hr ili redakcija@poslovni.hr s napomenom za rubriku računovodstvo

Komentirajte prvi

New Report

Close