Pitanje vrijedno 72 bilijuna dolara: Dobra prilika, da ili ne?

Autor: Tomislav Pili , 19. kolovoz 2020. u 07:56
Od kraja ožujka globalna tržišna kapitalizacija porasla je za 24 bilijuna dolara, SHUTTERSTOCK

Investitori koji skeptično gledaju na gotovo rekordne razine
 globalnih burzovnih indeksa i nisu spremni sudjelovati u usponu jako griješe, smatraju analitičari.

Investitori koji skeptično gledaju na gotovo rekordne razine najvažnijih globalnih burzovnih indeksa i nisu spremni sudjelovati u usponu jako griješe, smatraju inozemni analitičari.

Kako piše Reuters, kupiti dionice tijekom sadašnjeg trenda rasta pitanje je vrijedno 72 bilijuna dolara. No, odgovor na to pitanje je – da. I to ne samo jer do sada nezabilježeni monetarni i fiskalni poticaji gospodarstvu od 20 bilijuna dolara donose strukturnu promjenu na koji se financijska imovina vrednuje.

Promjene došle s pandemijom

Tu valja pribrojiti i godine socijetalnih promjena, inovacija, a sada i pandemije koronavirusa koja može zauvijek promijeniti način na koji ljudi rade, studiraju i kupuju, a što se oslikava u dominantnoj ulozi tehnoloških dionica.

No, ponovni rast broja zaraženih te predstojeći predsjednički izbori u SAD-u dio investitora ispunio oprezom što je vidljivo iz ispodprosječnog obujma trgovanja na Wall Streetu. Na američkim je burzama vlasnika u ponedjeljak zamijenilo 7,9 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 10 milijardi. Ipak, mnoštvo burzovnih „bikova“ sada vidi dobru priliku za zaradu na burzi. I ne samo američkoj.

To se vidi i po rastu globalne tržišne kapitalizacije dionica koja je od kraja ožujka porasla za 24 bilijuna dolara. „COVID pandemija je preotela postojeće trendove – veća ovisnost o tehnologiji, internetska kupnja, rad na daljinu – i dodatno i naglasila“, pojašnjava za Reuters Benjamin Jones, analitičar u State Street Global Markets. „Ono što je još donedavno bilo udaljeno desetak godina sada je realnost: učenje i rad na daljinu, razgovor s liječnikom putem Zooma, naručivanje lijekova putem e-maila…”, dodaje Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

Američki indeks S&P 500 trenutno se trguje po omjeru cijene i zarade (P/E) od 22 što je najviša vrijednost od dot.com balona početkom stoljeća. Međutim, valja naglasiti kako se u tom razdoblju sastav indeksa dramatično promijenio.

Do prije nekoliko desetljeća dionice banaka te naftnih i industrijskih kompanija činile su najveći udjel u dioničkom mjerilu 500 najvećih američkih kompanija.

Ti se sektori uobičajeno trguju po nižim vrijednostima, a što je jedan od glavnih razloga zašto britanski FTSE 100 indeks za ovu godinu bilježi gubitak od preko 19 posto.

S druge strane, dionice tehnoloških kompanija iz SAD-a trguju se po omjeru cijene i zarade između 80 i 100 što je cijelo tržište poguralo nadomak rekordnoj razini skupoće. Čineći trećinu S&P-a 500, tehnološke dionice postale su najveći dobitnici zatvaranja gospodarskih aktivnosti zbog suzbijanja pandemije.

(Pre)visoka vrednovanja

To posebno vrijedi za FANGMAN skupinu kompanija – Facebook, Apple, Netflix, Google, Microsoft, Amazon i Nvidia. Naoko (pre)visoka vrednovanja dionica na najvećim globalnim burzama još više imaju smisla u kontekstu dugog razdoblja niskih kamatnih stopa, dodaje Maximilian Kunkel, investicijski direktor u švicarskoj banci UBS. Naime, investitori u dionice trenutno profitiraju od iznadprosječne premije rizika držanja dionica (ERP), pokazatelja koliki je prinos od ulaganja u dionice u odnosu na prinos od nerizične financijske imovine. ERP za globalne dionice trenutno iznosi 4,6 posto, dok je za američke dionice na 4 posto. Iako tijekom vremena ovako visok ERP može pasti, s obzirom na kamatne stope blizu ili na nuli još će neko vrijeme ostati dovoljno privlačan investitorima, smatraju analitičari. „Kao rezultat toga pozitivno gledamo na rizičnu imovinu čak i nakon ovog uspona“, tvrdi Kunkel. U prilog dionicama i njihovim vrednovanjima idu i prognoze o vrlo niskoj inflaciji u najvećim svjetskim gospodarstvima. Međutim, zanimljivo je da ovaj tržišni uspon nije ostao rezerviran samo za dionice.

Prema izračunu analitičara Bank of America, portfelj sastavljen od po 25 posto dionica, obveznica, zlata i gotovine u protekla tri mjeseca ostvario bi rekordnih 18 posto rasta vrijednosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close