Pitali smo građane namjeravaju li kupiti narodnu obveznicu: ‘Da se ima s čime, kupilo bi se svakako’

Autor: Zvonimir Varga , 13. veljača 2023. u 12:20
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ministar financija Marko Primorac istaknuo je kako će obveznica biti otvorena svima.

Nakon što izdavanje narodne obveznice već nekoliko tjedana izaziva veliki interes u javnosti, odlučili smo provjeriti kod naših čitatelja planiraju li kupiti državno obvezničko izdanje. Izdanje narodne obveznice planira se u prvom kvartalu ove godine, rok dospijeća bi joj bio dvije godine, pri čemu bi kamatna stopa bila veća od tri posto.

U anketi na LinkedInu sudjelovalo je više od 1.000 pratitelja Poslovnog dnevnika, a 20% ispitanih odgovorilo je da planira kupiti narodnu obveznicu.

Zajednica okupljena oko Poslovnog dnevnika

LinkedIn stranicu Poslovnog dnevnika trenutno prati više od 33.000 ljudi iz Hrvatske, regije i svijeta.

Ministar financija Marko Primorac istaknuo je kako će obveznica biti otvorena svima, no građani će imati prednost, a sve što eventualno ostane neupisano s njihove strane upisat će institucionalni investitori.

S druge strane, većina naših pratitelja na LinkedInu-u, njih 58%, izjasnilo se kako neće kupiti obveznicu, dok 22% ispitanika nije sigurno. Neki od uključenih građana komentirali su i kako nemaju s čime kupiti obveznicu.

Kako je ranije pisao Poslovni dnevnik, financijski krugovi smatraju da bi uspjeh narodne obveznice imao vrlo blagotvorni učinak na domaće tržište kapitala jer bi ubrizgao priličnu likvidnost te ohrabrio građane u povratku na burzu. Naime, unatoč preporuci ministra Primorca da je najbolje obveznicu držati do dospijeća, financijaši vjeruju da će dio budućih vlasnika njome trgovati i na sekundarnom tržištu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zašto vi novinari šutite o još jednoj pljački države naspram građana – 3% kamate na 2 godine, uz inflaciju od 10% godišnje!?

New Report

Close