Pfizerova objava o učinkovitom cjepivu protiv Covida 19 pogurala cijene nafte prema 43 dolara

Autor: Ana Blašković , 09. studeni 2020. u 21:59
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Cijeni nafti pala je ispod 40 dolara po barelu pošto je prvi val pandemije na proljeće zaustavio gotovo cjelokupnu svjetsku trgovinu.

Objava Pfizera da je njihovo cjepivo protiv Covida 19 u ispitivanjima pokazalo 90-postotnu učinkovost, što zapravo znači da je svijet na pragu izlaska iz pandemije zbog koje je paraliziran zadnjih godinu dana, donijela je i skok cijena nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla je 3,41 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,86 dolara, dok se na američkom se tržištu barelom trgovalo po 3,57 dolara višoj cijeni, od 40,71 dolar za barel.

Pfizerovo ispitivanje pokazalo je da volonteri cijepljeni eksperimentalnim cjepivom imaju značajno manje šanse da se razviju Covid 19, a kompanija je objavila da je učinkovitost u prevenciji veća od 90 posto. Usporedbe radi, računalo se da će cjepiva s dokazanom učinkovitošću preko 50 posto vjerojatno dobiti dozvolu za proizvodnju.

Vijest je odjeknula i tržištima, a među najvećim dobitnicima bile su dionice zrakoplovnih i brodskih kompanija koje je pandemija najizrazitije pogodila. Cijeni nafti pala je ispod 40 dolara po barelu pošto je prvi val pandemije na proljeće zaustavio gotovo cjelokupnu svjetsku trgovinu. Nakon inicijalnog otvaranja cijena barela kretala se pri razini od 40 dolara, ali sa slabim izgledima da bi mogla odmaknuti od te razine. Novi lockdowni diljem Europe u posljednjih nekoliko tjedana za suzbijanje širenja koronavirusa negativno djeluju na potražnju za 
naftom.

Komentirajte prvi

New Report

Close