Peking usitnjava aplikaciju koja plasira 10% potrošačkih kredita

Autor: Tomislav Pili , 13. rujan 2021. u 22:00
Mikrokreditiranje trenutno sudjeluje s gotovo 40 posto u ukupnim prihodima Anta/Reuters

Kompanija Ant koja stoji iza aplikacije u zajedničku tvrtku s državom morat će izdvojiti i procjenu kreditne sposobnosti klijenata.

Kineska vlada namjerava “usitniti” Alipay, servis za plaćanja tvrtke Ant koju je osnovao Jack Ma – osnivač Alibabe – kako bi se iz kompanije izdvojio krunski dragulj, mikrokreditiranje malih tvrtki.

Kako navodi Financial Times, Alipay ima više od milijardu korisnika, a zahtjev za odvajanjem poslovanja s kreditiranjem najvidljiviji je znak restrukturiranja kineskog financijskog diva.

Huabei i Jiebei

Kineski regulatori financijskog tržišta već su naložili Antu da iz svog glavnog poslovanja izdvoji dvije tvrtke za kreditiranje. Radi se o Huabeiju koji je sličan kreditnim karticama te Jiebeiju za mikrokreditiranje. Ta dva entiteta preseljena su u novu kompaniju.

Sada regulator traži da poslovanje s kreditima ima svoju neovisnu aplikaciju. Plan će također zahtijevati od Anta da osobne podatke klijenata na temelju kojih se procjenjuje njihova kreditna sposobnost prebaci u novu i odvojenu joint-venture tvrtku za procjenu kreditnog rizika koja bi dijelom bila u državnom vlasništvu.

“Vlada vjeruje kako monopol velikih tehnoloških kompanija proizlazi iz njihove kontrole nad osobnim podacima”, kaže za FT jedan izvor blizak financijskim regulatorima u Pekingu. “Vlada to želi okončati”, dodao je taj izvor. Zahtjev vlade mogao bi značajno usporiti Antovo poslovanje s kreditiranjem.

Naime, tvrtka u koju su izdvojeni Huabei i Jiebei u prvom polugodištu prošle godine prvi je put nadmašila Antovo glavno poslovanja s platnim transakcijama.

Kreditiranje čini gotovo 40 posto ukupnih prihoda kompanije. Za usporedbu, još 2017. udjel tog segmenta iznosio je 25 posto. Upućeni izvori otkrivaju kako je regulatore iznenadila veličina tog segmenta kreditiranja, koji je prošle godine plasirao svaki deseti potrošački kredit u Kini.

Ključno pitanje

Za Ant je sada ključno pitanje kako će biti raspodijeljeni udjeli u joint-venture kompaniji gdje će morati surađivati s državom. Reuters je prvi objavio kako će Ant i Zhejiang Tourism Investment Group imati svaki po 35 posto udjela.

Ostatak udjela pripast će manjim kompanijama u državnom i privatnom vlasništvu. Nekadašnji dužnosnik kineske središnje banke smatra kako će Ant zbog svojih veza sa Zhejiangom imati znatnu ulogu u vođenju te zajedničke kompanije. S druge strane, raspodjela vlasništva osigurat će i da Ant posluša sugestije vlade pri donošenju ključnih odluka, smatra taj FT-ov izvor.

Međutim, taj plan uključuje i odredbu prema kojoj bi Ant izgubio mogućnost neovisne procjene kreditne sposobnosti klijenata.

Primjerice, budući korisnik Alipayja koji treba kredit prvo će podatke o primanjima morati slati u novu zajedničku tvrtku, a tek potom u Huabei ili Jiebei aplikaciju.

Trenutno je taj proces objedinjen u Antu, a traje “nekoliko sekundi”, kako je stajalo u prospektu za lanjsko uvrštenje na burzu koje je naprasno suspendirano.

Komentirajte prvi

New Report

Close