PBZ ulazi u EBRD-ov program podjele rizika

Autor: Poslovni dnevnik , 27. ožujak 2024. u 17:00
Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a i Mark Davis, regionalni direktor EBRD-a za srednju Europu/PD

Razvojna banka omogućuje oslobađanje dijela kapitala partnerskom kreditoru.

Privredna banka Zagreb (PBZ) uključit će se u instrument Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) usmjeren na podjelu kreditnog rizika za hrvatske banke. Instrumentom EBRD garantira do 65 posto svakog pojedinačnog kredita koji PBZ odobri tvrtkama, s tim da obveza razvojne banke najviše može dosegnuti 75 milijuna eura, navode dvije banke.

Instrument je osmišljen kako bi omogućio EBRD-u da s partnerskim bankama podijeli dio rizika prilikom financiranja lokalnih poduzeća, bilo da se radi o velikim kompanijama ili malim i srednjim tvrtkama.

Instrument podjele rizika jedan je od tri osnovna financijska okvira EBRD-ove inicijative za mala i srednja tvrtke, programa posvećenog podršci i unapređenju razvoja privatnog sektora. Partnerskim bankama EBRD nudi podjelu rizika, s financiranjem ili bez njega, putem sufinanciranja ili osiguravanja jamstva po kreditima koje komercijalna banka odobrava tvrtkama.

Mark Davies, regionalni direktor EBRD-a za srednju Europu, koji je dosad uložio više od 4,7 milijardi eura u 248 projekata u Hrvatskoj, od čega više od 300 milijuna eura lani, pozdravio je suradnju. “Sudjelovanje PBZ-a u EBRD-ovom instrumentu podjele rizika omogućit će mu oslobađanje dijela kapitala i bolje upravljanje rizikom i tako olakšati kreditiranje realnog sektora”, naglasio je Davis.

Dinko Lucić, predsjednik Uprave druge po veličini domaće banke s tržišnim udjelom od 20 posto, istaknuo je da je kreditor kojem je na čelu partner EBRD-a u nizu programa. “Radujemo se što smo prva banka u Hrvatskoj koja sudjeluje u ovom novom instrumentu podjele rizika.

Prepoznajući potrebu za fleksibilnijim i prilagođenim pristupom klijentima, instrumentom želimo povećati našu sposobnost preuzimanja rizika i oslobađanja dijela kapitala te tako odgovoriti na izazove s kojima se suočavaju naši klijenti u dobivanju povoljnih izvora financiranja”, istaknuo je Lucić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close