PBZ-ov fond traži ‘dionice iz zapećka’, CGS Delta zarađivat će i na padu

Autor: Tomislav Pili , 05. srpanj 2020. u 22:00
Novi fondovi bit će izloženi europskom i američkom dioničkom tržištu/Pixabay

PBZ Moderate 30 služit će se ‘contrarian’ strategijom ulaganja u podcijenjene dionice, dok će novi hedge fond koristiti Equity Long/Short strategiju.

Domaće tržište investicijskih fondova bogatije je za dva nova predstavnika, od čega jedan ulazi u kategoriju hedge fondova.

Na prošlotjednoj sjednici Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) izdano je odobrenje PBZ Investu za osnivanje otvorenog investicijskog fonda PBZ Moderate 30, dok je CGS Capital dobio zeleno svjetlo regulatora za osnivanje otvorenog alternativnog fonda s privatnom ponudom CGS Delta.

Fond PBZ Investa namijenjen je ulagateljima koji žele ulagati na obvezničkim tržištima u Hrvatskoj i svijetu te dioničkim tržištima uW svijetu, a spremni su prihvatiti umjerenu razinu rizičnosti.

Fond je u prospektu klasificiran kao „ostali“, dok se kao investicijski cilj navodi da nastoji ostvariti porast vrijednosti imovine u srednjem ili dugom roku.

U Hanfinu obrazloženju stoji kako će PBZ Moderate 30 pretežito ulagati u hrvatske obveznice te dužničke vrijednosnice europskih država. Što se tiče dionica i udjela u dioničkim fondovima, zanimat će ga isključivo europska i američka tržišta kapitala.

U pogledu strategije ulaganja, portfelj PBZ-ovog fonda će se u najvećoj mjeri (ciljano oko 70 posto imovine) izložiti obvezničkom tržištu i tržištu novca, dok će manji dio imovine (oko 30 posto imovine) izložiti dioničkim tržištima EU i SAD-a.

No, ako tržišne okolnosti budu takve, moguće je da fond privremeno bude do 100 posto izložen hrvatskim obveznicama i instrumentima tržišta novca.

PBZ Invest namjerava do najviše 30 posto imovine fonda izložiti dioničkim tržištima EU i SAD-a, ulaganjem u investicijske fondove s fleksibilnom „contrarian“ strategijom.

70

posto imovine fonda PBZ Moderate 30 moći će biti uloženo u obveznice, stoji u Hanfinu obrazloženju

Contrarian strategija označava ulaganje u podcijenjene dionice – čija je tržišna vrijednost manja od procijenjene. „Koristeći takvu strategiju fond ulaže kontra prevladavajućeg tržišnog pogleda na pojedini financijski instrument, smatrajući kako tržište u određenom trenutku ne vrednuje pojedinu dionicu ispravno“, stoji u Hanfinu obrazloženju.

CGS Delta osniva se kao hedge fond, a zbog investicijske strategije namijenjen je ipak iskusnijim investitorima.

To naglašava i regulator navodeći kako je fond namijenjen dobro informiranim ulagateljima u pogledu rizika, a koji nemaju unaprijed definirani investicijski horizont i spremni su na dugoročno ulaganje i preuzimanje rizika ulaganja u dionice povezanih s kolebljivosti cijena dionica.

Fond će novac investitora prvenstveno ulagati u dionice, ali će posredno biti izložen dioničkom tržištu i kroz fondove kojima se trguje na burzi (ETF) koji većinu svoje imovine ulažu u dionice, budućnosnice i opcije koji se odnose na dionice, i to hrvatskih izdavatelja ili iz drugih europskih zemalja.

„U ostvarivanju investicijskog cilja, CGS Delta će primijeniti investicijsku strategiju Equity Long/Short, kroz koju će ostvariti investicijski cilj zauzimanjem dugih (kupnjom) ili kratkih (prodajom) pozicija“, stoji u obrazloženju Hanfe.

U cilju ostvarenja tako definiranih investicijskih ciljeva fond može u svakom trenutku koristiti financijsku polugu.

„Također, dozvoljena je prodaja određene klase imovine ili vrijednosnih papira koji nisu u vlasništvu fonda (short selling) kroz posudbu takvog instrumenta ili korištenjem izvedenica u cilju ostvarenja zarade, anticipirajući pad tržišnih cijena te imovine“, navodi se u obrazloženju.

Komentirajte prvi

New Report

Close