Pandemija lani leasing društvima 
odnijela više od 70 posto dobiti

Autor: Tomislav Pili , 03. svibanj 2021. u 22:00
Regulatorni kapital svih leasing društava iznosi 2,1 milijardu kuna REUTERS

Savjet Hanfe na sjednici razmatrao trenutno stanje leasing moratorija i reprograma.

Pandemija koronavirusa odnijela je dvije trećine dobiti domaćih leasing tvrtki, pokazuju podaci kojima raspolaže Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa). Na sjednici održanoj u ponedjeljak Savjet Hanfe osvrnuo se i na stanje na leasing tržištu. Kako stoji u priopćenju, na sjednici Savjeta je razmatrano i trenutno stanje leasing moratorija i reprograma, a prema podacima iz ožujka ove godine, 86 posto svih aktivnih reprograma je isteklo u travnju ove godine.

Preporuke u tri navrata

Hanfa je, podsjeća se u priopćenju, do sada u tri navrata izdala preporuke s namjerom da se olakša financijski položaj onih primatelja leasinga koji su do pandemije redovito podmirivali obveze po ugovorima o leasingu. Također, do 30. lipnja 2021. leasing društva za navedene primatelje leasinga nisu trebala formirati ispravke vrijednosti potraživanja. Prema očitovanjima leasing društava, u sljedećem se razdoblju planiraju odobravati reprogrami ili drugi načini restrukturiranja po istecima moratorija posebno za korisnike iz najrizičnijih djelatnosti, no uz individualan pristup prilikom odobravanja ovisno o poslovanju primatelja leasinga, vrsti leasing ugovora i vrsti objekta, naveo je regulator.

Leasing društva su također izvijestila da je u 2020. zbog pandemije vrijednost novozaključenih ugovora pala u odnosu na 2019. za 35 posto, a troškovi ispravka vrijednosti za gubitke od umanjenja za 73 posto, pri čemu je ukupna dobit svih društava nakon oporezivanja manja za 71,2 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Unatoč tome, sva leasing društva su krajem 2020. ostala kapitalno adekvatna, a regulatorni kapital svih leasing društava iznosi 2,1 milijardu kuna, naveli su iz Hanfe.

Savjet je raspravljao je o mogućnosti liberalizacije zakonodavnog okvira za alternativne investicijske fondove, kako bi se kroz konkretna regulatorna rasterećenja potaknulo osnivanje većeg broja takvih fondova i njihovo jače ulaganje u hrvatsko gospodarstvo.

Prijedlog direktive

Na sjednici je predstavljen i novi prijedlog direktive Europske komisije – Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), koja uređuje primjenu nefinancijskog izvještavanja prema ESG čimbenicima u cijeloj Europskoj uniji.

Direktivom se proširuje obveza izvještavanja na sva velika poduzeća i sve male i srednje poduzetnike koja su uvršteni na uređenom tržištu. Prema novim pravilima izvještavanje za velika društva započinje od 2024., s osvrtom na 2023. godinu, napomenuto je iz Hanfe.

Komentirajte prvi

New Report

Close