Padaju dionice Deutsche Banka, bojazan za europske banke se ne smanjuje

Autor: Ana Blašković , 27. ožujak 2023. u 06:11
Njemački kreditor zadnjih 10 kvartala posluje s dobiti, lani je dosegnula pet milijardi eura/Shutterstock

Profit, solventnost i likvidnost solidni.

Dionice Deutsche Banka potonule su u petak nakon su dan ranije snažno troškovi kupnje osiguranja od ‘defaulta’ duga, ‘credit default swapovi’ (CDS), skočili na najvišu razinu od 2018. Bojazan za europske banke se ne smanjuje, a to izvjesno je da ulagači nakon Credit Suissea na nišanu imaju najvećeg njemačkog kreditora.

U jednom trenutku dionica Deutsche Banka potonula je više od 14 posto, da bi kasnije tijekom dana oporavila prema -8 posto. Šira slika ne ulijeva povjerenje jer je petak bio treći uzastopni dan korekcije cijene dionice koja je u ožujku izgubila petinu vrijednosti. CDS-ovi, kao instrument osiguranja imatelja obveznica kompanije od defaulta, skočili su sa 142 na 173 baznih bodova u jednom danu.

Kontroverzno spašavanje
Nervozi ulagača pridonio je švicarski modus spašavanja posrnulog Credit Suissa. Prodaja UBS-u podrazumijeva 3 milijarde franaka isplate dioničarima, te otpis 17 milijardi eura vrijednih obveznica.

Takav rasplet, u kojem je kapital dioničara stavljen prioritetno preskočio vlasnike obveznica, dijametralno suprotno od pravila međunarodnih financija, žestoko je zatresao obveznička tržišta. Švicarski regulator nadao se prodajom domaćem kreditoru smiriti tržišta, no kontroverzno preferiranje vlasničkog kapitala ispred tzv. AT1 obveznica (additional tier-one) donijelo je novi val stresa – i rasprodaju AT1 obveznica DB-a.

Nervoza oko zdravlja europskih banaka puno je šira od njemačkog kreditora. Indeks STOXX 600 europskih banaka u petak je bio 3,5 posto u minusu. Commerzbank pao je 9 posto, a Credit Suisse, Societe Generale i UBS redom više od 7 posto. Barclays i BNP Paribas izgubili su na vrijednosti iznad 6 posto.

173

bazna boda iznosili su CDS-ovi na dug DB-a, 30-ak više nego dan ranije

Za razliku od ranije, i vlasnici domaćih kreditora u petak su bilježili korekcije. UniCredit je pao 4,13 posto, Intesa Sanpaolo 2,4 posto, OTP 4,4 posto, Erste grupa 5,2 posto, a Raiffeisen Bank International 6 posto. Deutsche Bank objavio e desert kvartala uzastopne dobiti nakon restrukturiranja 2019. koje je za cilj imalo smanjenje troškova i povećanje profitabilnosti, prenosi CNBC.

Njemački kreditor lani je ostvario pet milijardi eura neto dobiti, 159 posto više nego prethodne godine. CET1 omjer iznosio je 13,4 posto krajem 2022. uz omjer likvidnosti 142 posto što sugerira da nema bojazni za solventnost i likvidnost. Deutsche Bank u petak nije želio komentirati pad cijene dionice.

Obuzdati zarazu
Financijski regulatori i vlasti niza zemalja zadnjih tjedana aktivno povlače poteze za obuzdavanje rizika širenja zaraze u financijskom sustavu. Analitičari agencije Moody’s u bilješci od srijede rekli su da bi u tome trebali “u velikoj mjeri uspjeti”.

“Međutim, u nesigurnom gospodarskom okruženju i uz krhko povjerenje ulagača, postoji rizik da kreatori politika neće moći obuzdati trenutna previranja bez dugotrajnijih i potencijalno ozbiljnih posljedica unutar i izvan bankarskog sektora.

“Čak i prije nego što je stres banaka postao očit, očekivali smo da će globalni kreditni uvjeti nastaviti slabiti u 2023. kao rezultat znatno viših kamatnih stopa i nižeg rasta, uključujući recesiju u nekim zemljama”, rekli su iz te kreditne agencije.

Komentirajte prvi

New Report

Close