Pad depozita za 1,2 milijarde eura u siječnju

Autor: Poslovni dnevnik , 16. ožujak 2023. u 07:00
Rast kamata HNB objašnjava da tvrtke prebacuju sredstva na oročene depozite/ SHUTTERSTOCK

Prekonoćni depoziti građana prestali su rasti po prvi puta od 2016., no ne zbog usmjeravanja na dulja oročenja jer ona bilježe tek blagi rast.

Ukupni depoziti domaćih sektora u bankama smanjili su se u siječnju za 1,2 milijarde eura, 2,2 posto. Pad odražava smanjenje prekonoćnih depozita od 1,6 milijardi eura te istodobni rast oročenih depozita, ističe Hrvatska narodna banka.

Navode da se oko tri četvrtine smanjenja odnosi na poduzeća koja su prebacivala sredstva na oročene depozite, te na osiguravajuća društva i mirovinske fondove.

Prekonoćni depoziti građana prestali su rasti po prvi puta od 2016., no ne zbog usmjeravanja na dulja oročenja jer ona bilježe tek blagi rast.

“Nastavak trenda rasta prosječne kamatne stope na oročene depozite domaćih sektora, posebice poduzeća, potiče prelijevanje dijela prekonoćnih depozita na oročene”, ističe regulator.

Na godišnjoj razini rast ukupnih korporativnih depozita usporio je na 15,8 posto u siječnju s 18,8 posto u prosincu (na osnovi transakcija), a depozita stanovništva na 12,3 posto s 13,1 posto.

Kreditiranje svih sektora poraslo je za 56 milijuna eura, 0,2 posto na osnovi transakcija. Pritom su krediti tvrtkama nastavili rasti za 101 milijun eura (0,7%), uglavnom zbog zaduživanja poduzeća iz energetskog sektora.

Kod kredita stanovništvu i ostalim financijskim institucijama bilježi se pad. U strukturi kredita stanovništvu stambeni krediti ostali su gotovo nepromijenjeni što “može biti povezano sa znatnijim porastom stambenog kreditiranja u prosincu u očekivanju pooštravanja uvjeta kreditiranja”.

Godišnji rast kredita poduzećima ubrzao se na 21,8 posto u siječnju s 20,9 posto u prosincu, dok se kod stanovništva usporio na 5,7 posto, s 5,9 posto. Rast stambenih kredita usporio je na 10 posto, a gotovinskih nenamjenskih na 3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close