Ovrhe primatelja leasinga u problemima nema do 31. ožujka iduće godine

Autor: Poslovni dnevnik , 05. travanj 2020. u 21:59
Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencija za nadzor financijskih usluga/BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL

Službeno proglašenje pandemije kao i potres koji je pogodio zagrebačko područje, utječu na stanje i kretanja na financijskom tržištu, …

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) preporučila je leasing društvima da prema primateljima leasinga, kod kojih je utvrđena nemogućnost plaćanja obveza, a čije je poslovanje već ili će biti pogođeno i koji tri mjeseca, počevši od travnja, ne podmire tri rate, ne poduzimaju mjere prisilne naplate sve do 31. ožujka 2021. godine.

Službeno proglašenje pandemije kao i potres koji je pogodio zagrebačko područje, utječu na stanje i kretanja na financijskom tržištu, kamatne stope, prinose financijskih instrumenata te kreditnu sposobnost primatelja leasinga i leasing industriju u cjelini, ističe se u priopćenju Hanfe.

Leasing društvima je pak omogućeno usvajanje odluke po kojoj do 31. ožujka iduće godine neće biti u obvezi formirati ispravak vrijednosti potraživanja po sklopljenim ugovorima s navedenim primateljima leasinga, kako bi se i samim leasing društvima olakšalo poslovanje te smanjili gubici u poslovanju uzrokovani neplaćanjem rata, navode iz Hanfe.

U odnosu na mogućnosti i uvjete izmjena aktivnih ugovora, reprograma i moratorija, Hanfa obavještava sve zainteresirane strane kako o tome kao i o uvjetima svih izmjena ugovornog odnosa sporazumno odlučuju ugovorne strane u skladu s odredbama Zakona o leasingu i Zakona o obveznim odnosima.

Te se odredbe, između ostalog, primjenjuju na izmjenu ili raskid ugovora zbog promijenjenih okolnosti odnosno na prava primatelja leasinga u slučaju nastupanja izvanrednih okolnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close