OTP banka uvela naknadu ako primite kune iz druge banke, imaju i opravdanje

Autor: Ana Blašković , 14. veljača 2020. u 09:00
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Druge banke zato su povećani trošak odlučile nadoknaditi nešto suptilnije pa su tu naknadu odlučile naplaćivati samo tvrtkama, ali ne i građanima. 

Još jedno iznenađenje iz bankarske kuhinje: nakon uvođenja naplate za podizanje gotovine u banci, OTP banka građanima je uvela i naknadu za kunske transakcije iz druge banke, objavio je 24 sata.

Klijent OTP-a po novom će platiti dvije kune svojoj banci u slučaju da mu netko pošalje novac iz druge banke. Zasad je OTP jedina banka koja je odlučila naplaćivati primanje gotovine, barem kod fizičkih osoba.

“OTP banka od 15. prosinca naplaćuje naknadu od 2 kune za eksterne priljeve u kunama ukoliko je priljev iz druge banke. Od naplaćivanja te naknade izuzete su uplate plaća i ostalih redovnih primanja, uplate po računima maloljetnih osoba, uplate zaštićenih primanja, alimentacija, darova, potpora, humanitarnih primanja i dr.”, kažu u četvrtoj po veličini banci u Hrvatskoj.

Što zaista stoji iza te odluke koja bi dio klijenata mogla motivirati da prema alterntivnim pružateljima platnih usluga (poput Revoluta, primjerice) teško je reći. Svakako pritisak vlasnika da im menadžment isporuči dobar rezultat u razdoblju povijesno niskih kamatnih stopa, ali i promjena regulative. “Razlog naplate naknade su transakcijski i paušalni troškovi koje banka plaća operaterima platnih sustava u zemlji i inozemstvu”, kratko kažu u OTP-u.

Na internetskoj strani OTP-a detaljnije je objašnjenje. Razlog, naime, leži u uredbi EU (2019/518) koja je u prosincu obavezala banke da izjednače naknade za prekogranična plaćanja u eurima unutar Unije s plaćanjima u nacionalnoj valuti. Tako je OTP smanjila, između ostalog, naknadu za eksterne devizne priljeve sa 7,5 na 2 kune, no istodobno odlučila naplatiti 2 kune za priljeve u kunama (iz druge banke).

Zakon ispoštovan, klijenti frustrirani. Druge banke zato su povećani trošak odlučile nadoknaditi nešto suptilnije pa su tu naknadu odlučile naplaćivati samo tvrtkama, ali ne i građanima.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Šalješ nekom po 1 lipu, skidaš mu 2 kune 😉

P.S. .povluk od najveće barabe iz Osijeka!

Oprostite što se ovdije ubacujem,jer nema šanse da komentiram pevec!

New Report

Close