OTP kupio Vojvođansku banku za 125 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 07. kolovoz 2017. u 22:00
Klijenti Vojvođanske banke mogu očekivati bolju ponudu

Mađarska banka postala sedma najveća u Srbiji.

Predstavnici Nacionalne banke Grčke i OTP banke Srbija potpisali su sporazum o prodaji Vojvođanske banke i NBG Leasinga i ostale imovine NBG Grupe u Srbiji.

Dogovoreni iznos za dionice Vojvođanske banke i NBG Leasinga iznosi 125 milijuna eura. Kao rezultat preuzimanja, tržišni udjel OTP banke Srbija će se povećati na 5,7 posto, te će postati sedma najveća banka na srpskom tržištu. "Posljednjih godina OTP banka Srbija ostvaruje stalan rast, a naša su očekivanja da će se ovaj pozitivan trend nastaviti potaknut ovim preuzimanjem", rekao je Laslo Volf, zamjenik glavnog direktora OTP Banke Mađarska i predsjednik Upravnog odbora OTP banke Srbija.  

"Naš strateški cilj je povećanje tržišnog udjela u zemljama u kojima smo prisutni. Nakon uspješno realiziranih akvizicija u Hrvatskoj i Rumunjskoj, ovo je treće preuzimanje banke koje smo obavili u posljednjih nekoliko meseci. Ako se zna da smo posvećeni daljnjem jačanju naše nazočnosti, nastavit ćemo pažljivo pratiti prilike za preuzimanje drugih banaka u regiji. Financijsko zaključenje ove transakcije bit će realizirano nakon izdavanja nužnih službenih suglasnosti, što očekujemo da će biti provedeno do kraja ove godine", dodao je Laslo Volf.  "Ovim preuzimanjem se dodatno učvršćuje nazočnost OTP banke u Srbiji i omogućava dugoročna profitabilnost poslovanja banke", dodao je Predrag Mihajlović, predsjednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija.  

"Sigurni smo da će više od milijun klijenata fizičkih osoba korisnika usluga Vojvođanske banke biti zadovoljno visokokvalitetnim asortimanom proizvoda i usluga koje nudi OTP Grupa", dodao je Predrag Mihajlović.  S tržišnim udjelom od 4,2% aktive bankarskog sektora na kraju 2016. godine, Vojvođanska banka je deveta po veličini banka u Srbiji sa značajnom bazom klijenata iz segmenta stanovništva, a kao univerzalna banka također i aktivni sudionik u segmentu pravnih osoba.

U 2016. godini, ukupna aktiva Vojvođanske banke iznosila je 1,17 milijuna eura, uz ukupno stanje kredita 810 milijuna eura. U protekle dvije godine banka je ostvarila prinos na vlastiti kapital (ROE) od 1,9% i 2,3%. Vojvođanska banka trenutno ima 1405 zaposlenih, posluje preko mreže od 105 podružnica i raspolaže sa 138 bankomata.  Klijenti Vojvođanske banke mogu očekivati bolju ponudu proizvoda, kao i kvalitet usluga i u sljedećem razdoblju. Očekuje se da će OTP banka Srbija i Vojvođanska banka uložiti sve napore kako bi osigurale učinkovitu integraciju financijskih institucija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close