Otkup deviza od banaka podignuo HNB-ove devizne pričuve za gotovo četvrtinu

Autor: Poslovni dnevnik , 16. kolovoz 2021. u 22:00
Međunarodne pričuve dosegle su 22,36 milijardi eura/REUTERS

Naime, bruto međunarodne pričuve krajem lipnja ove godine dosegnule su 21,5 milijardi eura, što je za 4,2 milijarde eura ili 24,4 posto više nego prije godinu dana.

Devizne pričuve Hrvatske snažno su porasle u proteklih godinu dana. Naime, bruto međunarodne pričuve krajem lipnja ove godine dosegnule su 21,5 milijardi eura, što je za 4,2 milijarde eura ili 24,4 posto više nego prije godinu dana.

Međutim, njihov iznos nastavio je rasti i proteklih tjedana, iščitava se iz službene statistike. U odnosu na svibanj međunarodne pričuve bile su krajem lipnja za 453 milijuna eura ili 2,1 posto više, najnoviji su podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Ako se taj podatak usporedi s krajem prošle godine, bruto međunarodne pričuve porasle su za 2,6 milijardi eura ili 13,7 posto.

Iz središnje banke navode da je povećanje uglavnom bilo rezultat otkupa deviza od banaka i države. Rast pričuva nastavio se i proteklih tjedana te se prema posljednjim tjednim podacima središnje banke na dan 6. kolovoza one premašile 22,36 milijardi eura.

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) ocjenjuju da su takve međunarodne pričuve dostatne za nesmetano vođenje monetarne politike.

“Svi pokazatelji adekvatnosti bruto međunarodnih pričuva Hrvatske – odnos pričuva prema uvozu robe i usluga, prema kratkoročnom dugu, prema preostalom dospijeću te monetarnim agregatima – upućuju i dalje na zaključak da su one dostatne za nesmetano vođenje monetarne politike”, navode iz RBA u najnovijem izdanju njihove publikacije Daily News.

Komentirajte prvi

New Report

Close