Osnivaju se dva nova fonda koji će ulagati u hrvatski dug

Autor: Tomislav Pili , 20. prosinac 2016. u 07:45
Prosječno trajanje instrumenta u koji će se ulagati ograničeno na tri godine/Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatska, kao i regija, imaju potencijal ponuditi ulagačima povoljan odnos rizika i prinosa, tvrdi EAM.

Financijski regulator odobrio je Erste Asset Managementu (EAM) osnivanje dva nova obveznička fonda koji će, kako najavljuju iz tog društva, primarno ulagati u hrvatske obveznice.

Na sjednici održanoj u petak Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavila je rješenje kojim se EAM-u odobrava osnivanje i upravljanje investicijskim UCITS fondovima Erste Adriatic Short Term Bond te Erste Local Short Term Bond. Kako je za Poslovni dnevnik pojasnio Miroslav Jurišić, član Uprave EAM-a, razlika između fondova je prvenstveno u valutama.

 

Jurišić

Razlika u fondovima Erste Local Short term Bond i Erste Adriatic Short term Bond je u valuti.

"Fond Erste Local Short Term Bond će biti u kunama, odnosno obračunska jedinica će biti denominirana u kune, dok će Erste Adriatic Short Term imati euro kao valutu obračunske jedinice", ističe Jurišić. U Hanfinu rješenju stoji kako će fondovi moći ulagati u dužničke vrijednosne papire te instrumente tržišta novca u Hrvatskoj, zemalja bivše Jugoslavije te Albanije, Bugarske, Mađarske i Rumunjske. Međutim, dominantno će se ulagati u Hrvatskoj, tvrdi Jurišić. "Izloženost SEE regiji kao i nekim drugim tržištima, definiranim Prospektima fondova, služit će kao sredstvo diversifikacije, ali i zbog ostvarivanja investicijskih ciljeva.

Također, sukladno makroekonomskim podacima/prognozama, relativno snažan rast 2016., kao i budućim očekivanjima, smatramo da Hrvatska, kao i SEE regija imaju potencijal ponuditi investitorima povoljan odnos rizika i potencijalnih prinosa", kaže Jurišić.

Dodaje kako očekuje da će ulagači prepoznati ove fondove. "Jedna od važnijih razlika između ovih fondova, naših novčanih fondova i našeg postojećeg obvezničkog fonda je u ograničenju duracije, odnosno prosječnog trajanja instrumenta, u koje će se ulagati. Kod novčanih fondova duracija je ograničena na 1,5 godina, kod Erste Adriatic Bonda nema ograničenja duracije, dok će kod naša dva nova fonda duracija biti ograničena na najviše 3 godine", pojašnjava Jurišić.

Komentirajte prvi

New Report

Close