Osiguravatelji uskaču na ‘zeleni’ vlak Europe, slijedi rošada portfelja

Autor: Ana Blašković , 13. srpanj 2021. u 22:00
Vodeći osiguratelji obvezali se da postanu klimatski neutralni/SHUTTERSTOCK

Talijanski Generali najavio između 8,5 i 9,5 milijardi eura održivih ulaganja do 2025.

Talijanska osiguravateljna grupacija Generali, zajedno sa osam velikih svjetskih osiguravatelja i reosiguravatelja, AXA-om, Allianzom, Avivom, Munich Re-om, SCOR-om, Swiss Re-om i Zurich Insurance Groupom, preuzeli su obvezu tranzicije na nultu emisiju stakleničkih plinova.

Tim potezom još jedan u nizu sektora uskače na ‘zeleni’ vlak Europe koja svoje gospodarstvo ambiciozno želi pretvoriti u potpunosti klimatski neutralno do 2050. godine.

Spomenuta osmorka s klimatskog summita G20 u Veneciji lansirala je Savez osiguranja s nultom emisijom stakleničkih plinova koji se obvezao smanjiti neto emisije iz svojih portfelja osiguranja i reosiguranja u naredna tri desetljeća.

Ugljen je nepoželjan

O svom napretku članice će pojedinačno svakih pet godina postavljati ciljeve temeljene na znanstvenim činjenicama i izvještavati o godišnjem napretku na usklađivanju sa zahtjevima Pariškog klimatskog sporazuma.

Talijanski Generali, koji dio poslovanja ima i u Hrvatskoj, najavio je postupnu dekarbonizaciju portfelja izravnih ulaganja do 2050. u skladu su ciljevima preuzetim dio mreže Saveza.

8

(Re)osiguravateljnih grupa osnovalo Savez

U idućih pet godina Generali će smanjiti emisiju ugljika u korporativnom portfelju za četvrtinu u odnosu na njihovu razinu iz 2019., a uskladit će i portfelj nekretnina.

Povrh toga, ta je osiguravateljna grupacija najavila između 8,5 i 9,5 milijardi eura zelenih i održivih ulaganja u razdoblju do 2025. pri čemu će uvoditi sve restriktivnije kriterije za sektor termalnog ugljena u cilju postupnog izlaska iz ulaganja u tom sektoru, objavio je Generali.

Premašen strateški cilj

„Generali želi aktivno podržati pravedan i uključiv prijelaz na ekonomiju s neto nultom emisijom stakleničkih plinova. Savez osiguranja s neto nultom emisijom stakleničkih plinova na koji je pozvao UN omogućuje nam udruživanje snaga s institucijama u našem sektoru koje dijele ovaj zajednički cilj postizanja značajnog i dugotrajnijeg utjecaja. Ujedinjeni smo jači”, rekao je izvršni direktor Generali Groupa Philippe Donnet.

U posljednje tri godine Generali je uložio šest milijardi eura u nove zelene investicije čime je premašen postavljen strateški cilj iz prethodne godine. U kompaniji smatraju da privatni sektor može igrati ključnu ulogu u financijskoj potpori „Pravednoj tranziciji“ u stvaranju budućnosti s nulte emisije stakleničkih plinova pomažući javnim institucijama u poduzimanju potrebnih radnji.

Inače, kroz mehanizam Pravedne tranzicije Europska unija želi osigurati relativno bezbolan prijelaz europskog gospodarstva prema niskougljičnom zbog čega je najpogođenijim regijama namijenila između 65 i 75 milijardi eura do 2027. za ublažavanje društvenih i socijalnih posljedica tranzicije.

Savez osiguranja s nultom emisijom stakleničkih plinova priprema se za pridruživanje UN-ovoj kampanji „Race to Zero” kako bi službeno postala dijelom Glasgowskog financijskog saveza za Net Zero koji okuplja vodeće neto-nulte inicijative u financijskom sustavu.

Generali grupa prisutna je u 50 zemalja, a lani je ostvarila 70,7 milijardi eura premijskog prihoda. Grupa u Austriji, srednjoistočnoj Europu i Rusiji posluje u 13 država, među kojima je Generali osiguranje u Hrvatskoj, a među tri vodeća je osiguravatelja u regiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close