Osiguravatelji prijevoza uvrstili ukrajinske i ruske vode u vrlo rizične

Autor: Poslovni dnevnik , 16. veljača 2022. u 22:00
S pojačanom pomorskom aktivnošću, mogućnost pogrešne procjene definitivno postoji, smatraju osiguravatelji u Londonu/Reuters

Londonsko tržište zabrinuto aktualnim stanjem ukrajinske krize.

Londonsko tržište pomorskog osiguranja uvrstilo je ukrajinske i ruske teritorijalne vode u Crnom i Azovskom moru na popis visoko rizičnih područja zbog aktualnih napetosti u toj regiji, rekao je dužnosnik udruge osiguravatelja.

Smjernice Udruge Lloyd’sovog tržišta i predstavnika londonskog tržišta osiguranja pozorno se prate i utječu na odluke osiguravatelja o premijama osiguranja, tumači Reuters.

Raniji sastanak
Njihov Zajednički odbor za rat obično se sastaje svako tromjesečje kako bi procijenio područja koja smatra visoko rizičnima za trgovačke brodove, s obzirom na prijetnju rata, štrajkova, terorističkih napada i sličnih prijetnji.

Sastanak je trebao biti održan u ožujku, ali je zbog razvoja događaja održan ranije, objašnjava Neil Roberts, voditelj pomorstva i zrakoplovstva pri LMA-u, koji predstavlja interese svih osiguravajućih tvrtki na Lloyd’sovom tržištu.

Popis rizičnih područja preventivno je proširen “kako bi osiguravatelji i brodovlasnici mogli pravilno pregovarati o svojoj izloženosti”, prateći promjene u realnom vremenu, objasnio je Roberts.

“Bili bismo nemarni kada ne bismo savjetovali tržište i dali mu mogućnost da reagira”, rekao je za Reuters. “S pojačanom pomorskom aktivnošću, mogućnost pogrešne procjene definitivno postoji”, dodao je.

Rusija je u utorak objavila da se dio njezinih postrojbi nakon vježbi blizu granice s Ukrajinom vraća u baze, što je stišalo napetosti u odnosima sa Zapadom. NATO je pak upozorio da još nije vidio konkretne dokaze o smanjivanju broja oružanih postrojbi. “Nismo do sada ustanovili nikakvu deeskalaciju na terenu.

Naprotiv, čini se da Rusija nastavlja jačati svoju vojnu prisutnost (…) Rusija još može napasti Ukrajinu bez upozorenja, njezini su kapaciteti na licu mjesta” s više od 100.000 vojnika, ustvrdio je jučer glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Osiguranje letova
Osiguravateljima je, uz ključne pomorske putove oko Ukrajine, važno i osiguravanje zračnih letova. Dvije ukrajinske zrakoplovne kompanije objavile su u ponedjeljak da imaju problema s osiguranjem nekih letova.

Roberts je rekao da se odvojeno u utorak sastao i londonski odbor osiguravatelja zračnog prometa koji po njegovim riječima kontinuirato prati razvoj rizika. “Postoji potencijal za značajnu izloženost zrakoplova na zemlji i mogućnost da ruske akcije utječu i na područja izvan Ukrajine”, objasnio je.

Osiguravatelji zračnog prometa rekli su klijentima da eventualnu obavijest o isključenju Ukrajine mogu poslati samo 48 sati unaprijed, što pak ne znači da se osiguranje ukida.

Glasnogovornik londonskog Lloyd’sa, vodećeg svjetskog tržišta osiguranja, rekao je u utorak da će “osiguravatelji reagirati i prilagoditi ocjenu izloženosti riziku kako bi odražavala trenutne promjenjive okolnosti”.

Avioprijevoznici i leasing tvrtke pripremaju se za mogućnost zamrzavanja poslovanja s Rusijom, ukoliko kriza na granici s Ukrajinom preraste u vojni sukob, napominje Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close