Osam Hanfinih zaposlenika nije prijavilo trgovanje

Autor: Poslovni dnevnik , 12. lipanj 2022. u 22:00
Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, iz koje kažu da kod vodstva nisu ustanovljene nepravilnosti/MATIJA HABLJAK/PIXSELL

Iz Hanfe su podsjetili da od 2008. godine, kako je i propisano Zakonom o tržištu kapitala, vode listu zaposlenika i njihovih prijavljenih transakcija.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u petak je izvijestila da je završila prvu fazu provjere trgovanja dionicama i obveznicama kod svojih zaposlenika, a rezultati pokazuju da nema nepravilnosti kod sadašnjeg rukovodstva, dok je kod osam ostalih zaposlenika utvrđeno da nisu prijavili trgovanje vrijednosnim papirima.

Provjera i reakcija Hanfe dolazi nakon pisanja portala Index, u kojem se tvrdi da je 89 od svih zaposlenika ili 53 aktivna zaposlenika Hanfe zbog trgovanja vrijednosnim papirima kršilo Zakon o tržištu kapitala.

Iz Hanfe su podsjetili da od 2008. godine, kako je i propisano Zakonom o tržištu kapitala, vode listu zaposlenika i njihovih prijavljenih transakcija, a zaposlenici su dosad u tih 14 godina Hanfi prijavili više od tisuću različitih transakcija.

“Na temelju dosadašnjih provjera Hanfine evidencijske liste, za dva zaposlenika propisane su disciplinske mjere, jedan je postupak još u tijeku. U tom pogledu, Hanfa postupa prema zakonu, kontinuirano i odgovorno”, istaknuli su.

Kako su istaknuli, prva faza rezultata provjere pokazuje da kod cjelokupnog sadašnjeg rukovodstva Hanfe od formiranja liste zaposlenika nije bilo nedozvoljenih i neprijavljenih transakcija, to jest stjecanja i otpuštanja vrijednosnih papira.

Index pak tvrdi, napomenuli su iz Hanfe, da je takvog trgovanja bilo kod sedam osoba na odgovornim pozicijama. Neprijavljene transakcije pronađene su pak kod osam ostalih zaposlenika, a ne kod 53 trenutna zaposlenika kako tvrdi Index, piše između ostalog u reakciji Hanfe.

Komentirajte prvi

New Report

Close