Operativni prihod Mola lani porastao 71 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 19. veljača 2023. u 22:00
Foto: V. Ž. Rogulja/PIXSELL

Ukupni operativni prihod grupe poskočio je 71 posto, na 9,9 bilijuna forinti (25,87 milijardi eura).

Mađarska naftna i plinska grupa MOL izvijestila je u petak o skoku prihoda i dobiti u 2022. zbog visokih cijena energenata koje su zasjenile utjecaj državnih mjera zaštite građana i kompanija od poskupljenja.

Ukupni operativni prihod grupe poskočio je 71 posto, na 9,9 bilijuna forinti (25,87 milijardi eura). Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije, prilagođena za promjene vrijednosti zaliha (čista CCS EBITDA), bila je lani veća za trećinu, dosegnuvši 4,7 milijardi dolara. Neto dobit porasla je 62 posto, na 851,6 milijardi forinti.

Napominju da su regulirane cijene goriva i porez na ekstraprofit u Europi smanjili EBITDA za oko 1,6 milijardi dolara. Vlade su ograničile su cijene i uvele novi porez da bi financirale mjere pomoći građanima i kompanijama.

U odjelu prerade i prodaje EBITDA, prilagođena za promjenu vrijednosti zaliha, porasla je lani 50 posto, na 2,2 milijarde dolara, zahvaljujući “eksploziji” rafinerijskih marži u četvrtom kvartalu.

U odjelu istraživanja i proizvodnje EBITDA je poskočila je 69 posto, na 2,2 milijarde dolara zbog visokih cijena nafte i plina. MOL je lani proizveo 92 tisuće ekvivalenata barela nafte dnevno, 16,4 posto manje nego u 2021. jer je prodano poslovanje u Britaniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close