Ono je nadživjelo sve krize i inflacije, a danas je traženije no ikad

Autor: PD VL native tim , 08. studeni 2021. u 22:00
Foto: PD

Zlato je oduvijek bio najsigurniji oblik štednje, a u posljednjih 20 godina godišnji prinos prelazio je čak 8 posto.

Stručnjaci kažu kako postoje dva načina da zaradimo novac u ovom svijetu. Prvi način je radom za sebe ili nekog drugog, a drugi je kroz ulaganje, odnosno investiranje u odabrane oblike imovine s ciljem povećanja njene vrijednosti.

Međutim, ako se odlučimo investirati, važno je razmišljati pametno i odabrati oblike koji će nam osigurati najsigurniji, ali i najveći povrat.

Nema brige o gubitku vrijednosti

Tisućama godina najpopularnija investicija bilo je zlato koja se koristilo i kao sredstvo razmjene, a zlato je nerijetko značilo i bogatstvo te pripadnost određenoj društvenoj skupini. Danas više nije riječ o društvenim skupinama, međutim zlato može biti odraz svojevrsne promišljenosti ako je riječ o korištenju zlata kao mehanizma investiranja.

Zlato se danas postavlja i kao sve češći odabir i pametan diverzifikator koji može osigurati visoke povrate na uloženo. Ono je nadživjelo sve krize i postalo mehanizam zaštite imovine od inflacije. Danas je sve primjećeniji oblik zdravorazumskog ulaganja, a tome u prilog idu i brojke koje kažu da potražnja za ovim plemenitim metalom raste za više od 100 posto u prethodne dvije godine.

370

kuna početkom studenog ove godine vrijedio je gram zlata

U Hrvatskoj smo se investicijskim zlatom počeli baviti ulaskom u Europsku uniju, a razlog njegove popularnosti je i taj što je riječ o obliku investicije na koju se na plaća porez. Osim što je to samo po sebi primamljivo, to i dalje nije glavna ekonomska prednost zbog koje bi se netko odlučio na investicijsko zlato. Prednosti su brojne, a jedna od glavnih prednosti ulaganja u plemenite metale, kao što je zlato, jest ta da nema brige o deprecijaciji ili gubitku vrijednosti.

To je jedan od glavnih parametara kod odabira ovog investicijskog oblika, jer gubitak vrijednosti, priznajmo si, nitko ne želi osjetiti na svojoj koži.

Početkom studenog 2021. jedan gram ovog vrijednog metala vrijedio je oko 370 kuna. Takva visoka vrijednost čini ga isplativim oblikom štednje, a u posljednjih 20 godina godišnji prinos prelazio je čak 8 posto.

Može se fizički posjedovati i investicija je na koju se ne plaća porez/PD

Takav pristup analitici rasta naročito je bitan u nesigurnim vremenima, vremenima krize i tržišnih nesigurnosti u kojima se i danas nalazimo. Zato ne čudi što je zlato sve preferiraniji oblik štednje. Cijena zlata od početka stoljeća narasla je za više od 550 posto i predviđa se daljnji rast vrijednosti tog plemenitog metala.

Takav rast dovodi do toga da štednja u zlatu postaje daleko isplativija od štednje u novcu. Kako bi nam bilo jasno o čemu se radi, možemo se poslužiti jednim jednostavnim objašnjenjem.

Važan dio investicijskog portfelja

Recimo da ste 2000. godine na štednju stavili 20.000 kuna, danas biste imali 32.000 kune. Ako mislite da je to puno i spremni ste udarati glavom jer se niste odlučili na hvale vrijednu štednju, onda morate čuti što bi se desilo da ste kupili zlata za istih 20.000 kuna – tada bi to zlato danas vrijedilo 65.000 kuna.

Zlato, osim što ponekad nadmašuje i dionice i obveznice, ima i tu visoku stopu likvidnosti. U tom slučaju, ako kupujete određenu vrstu imovine temeljenu na zlatu, možete je lako pretvoriti u gotovinu i zaraditi tih maloprije spomenutih 65.000 kuna .

Ako je investiranje modus operandi vašeg biznisa, ono što nipošto ne smijete zaboraviti je i pogled na zlato kao snažnog diverzifikatora. Možete biti bitan dio vašeg investicijskog portfelja, zato što se razlikuje od dionica i obveznica, što znači da kada one padaju, zlato može rasti.

Znači, sigurniji ste zato što je ukupni portfelj manje volatilan. Više puta je testirano da investicijsko zlato koje dolazi u obliku zlatnih poluga ili zlatnika pruža snažan štit protiv inflacije. Stope zlata ostaju gotovo nepromijenjene u vrijeme inflacije i stoga ne morate pretrpjeti gubitak kada inflacija udari, pa čak i tečajevi valuta padnu na globalnom tržištu.

S druge strane, novac je osjetljiv na učinke inflacije koji dovode do pada njegove vrijednosti. Niska kamatne stope dodatno utječu na (ne)isplativosti novčane štednje.

Foto: PD

Novčana štednja danas je povezana s bankarskim i financijskim uslugama, dok je ulaganje u zlato, s druge strane, oblik ulaganja kojeg držite u ruci – doslovno.

Najpopularniji način ulaganja u zlato je kupnja investicijskog zlata, točnije zlatnih poluga i zlatnika. Riječ je, dakle o obliku ulaganja koje je do kraja opipljivo i neovisno od financijskog i bankarskog sustava. Zato je dobro odlučiti se za taj oblik onda kada zapravo ni u što ne možete biti 100 posto sigurni, kao što je to slučaj za vrijeme financijskih kriza i pada vrijednosti određenih valuta. Zlato će na koncu uvijek ostati zlato.

Ako se pitate kako doći do investicijskog zlata, dobra je vijest što je tržište plemenitih metala u Hrvatskoj nakon ulaska u Europsku uniju doživjelo veliki procvat. Došlo je do pojave trgovaca koji klijentima nude proizvode od investicijskog zlata. Jedan od najčešćih izbora Hrvata je Centar Zlata koji svoje poslovnice ima u Zagrebu i u Rijeci.

Međutim, zahvaljujući web shopu vrše i dostave po cijeloj Hrvatskoj. Između ostalog klijentima nude besplatnu pohranu kupljenog zlata u trajanju od godinu dana. Dostava se najčešće čeka dva do tri radna dana, a u poslovnici je investicijsko zlatno nerijetko dostupno i odmah.

Na kraju, važno je da sve sumiramo zašto zlato može biti dobar odabir u vašem investicijskom portfelju. Ono nije ničije obveza i ne nosi rizik druge strane, te kao takvo može igrati ključnu ulogu u vašem investicijskom portfelju, naročito iz perspektive sigurnosti, a složit ćemo se – sigurnost je najbitnija. Nitko ne želi izgubiti.

* Sadržaj omogućio Centar Zlata

organizator
glavni parnter
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
analitički partner

New Report

Close