Oni su prva žrtva brexita: Otišle police vrijedne 75 milijardi dolara

Autor: Tomislav Pili , 03. rujan 2019. u 08:07
Lloyd's će sve police preseliti tek za godinu dana, Foto: 
REUTERS

Kako pokazuju podaci, većina britanskih osiguravatelja preselilo je police europskih klijenata na kontinent još početkom godine, pripremajući se za prvotni datum brexita 29. ožujka.

Prvu veliku žrtva brexita u britanskoj financijskoj industriji podnijeli su osiguravatelji. Kako navodi Bloomberg, osiguravajuće kuće s premijom od 61 milijardu funti odnosno 75 milijardi dolara preselilo je poslovanje iz Londona u druge gradove Europske unije. K tome, njihova selidba dogodila se neovisno o tome hoće li biti (i kako će izgledati) sporazum između Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a o odnosima nakon razdruživanja. Egzodus je dijelom posljedica odluke europskog osiguravateljnog regulatora prema kojoj svi britanski osiguravatelji moraju police europskih klijenata preseliti na kontinent.

Osiguravatelji su tu imovinu preselili ponajprije u Belgiju, Luksemburg i Irsku. Međutim, izvješće o financijskoj stabilnosti Banke Engleske otkriva da će se oko pet milijardi funti premije i dalje nalaziti na britanskom području u trenutku brexita 31. listopada. Primjerice, najveći svjetski osiguravatelj, Lloyd’s of London, najavio je da će sve police europskih klijenata moći preseliti do kraja listopada iduće godine.

Lloyd’sova glasnogovornica je pojasnila kako su europske članice uvele mjere koje osiguravaju da 90 posto polica može biti naplaćeno u slučaju “neurednog” brexita. Dugoročni utjecaj selidbe polica bit će i praktičan i simboličan. No, u svakom će se slučaju negativno odraziti na status Londona koji i dalje drži 10 posto svjetskog osiguravateljnog i reosiguravateljnog tržišta.

Kako pokazuju podaci, većina britanskih osiguravatelja preselilo je police europskih klijenata na kontinent još početkom godine, pripremajući se za prvotni datum brexita 29. ožujka. Tvrtke koje tek trebaju preseliti poslovanje s europskim klijentima trebaju izričito dopuštenje financijskih regulatora iz svih 27 država EU-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close