Oluje diljem Europe srezale dobit Allianza

Autor: Poslovni dnevnik , 13. studeni 2023. u 20:00
Prirodne katastrofe Allianz su stajale nešto manje od 1,3 milijarde eura ove godine/REUTERS

Osigurateljna kompanija zaključila je treće tromjesečje s operativnom dobiti od 3,5 milijarde eura.

Snažne oluje u Sloveniji, Austriji i Italiji smanjile su dobit njemačkog osiguravatelja Allianza u trećem tromjesečju, pokazalo je u petak poslovno izvješće grupacije.

Ukupno su posljedice prirodnih katastrofa Allianz stajale nešto manje od 1,3 milijarde eura, gotovo četiri puta više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Osigurateljna kompanija zaključila je treće tromjesečje s operativnom dobiti od 3,5 milijarde eura, 15 posto manje nego lani. Neto dobit smanjila se za 29 posto, na 2,13 milijardi eura.

Ukupni prihod porastao je za 4,5 posto, na 36,5 milijardi eura, a kompanija je povećala prihod u ključnom poslovanju u segmentima života te zdravstvenim i osiguranjem imovine.

Glavni izvršni direktor Oliver Baete rekao je da će Allianz unatoč slabijem rezultatu trećeg tromjesečja ostvariti prognoziranu operativnu dobit od 13,2 milijarde do 15,2 milijarde eura. U razdoblju od siječnja do rujna iznosila je 11 milijardi eura i bila je viša za 3,6 posto nego lani.

Europski znanstvenici objavili su da će 2023. godina gotovo sigurno biti najtoplija u 125 tisuća godina. U listopadu je sa značajnom razlikom oboren prijašnji rekord najtoplijeg listopada iz 2019., objavila je Copernicusova služba za klimatske promjene.

“Rekord je oboren za 0.4 stupnja, što je velika razlika”, rekla je zamjenica direktora C3S-a Samantha Burgess koja je listopadske temperature ocijenila “veoma ekstremnima”.

Toplina je posljedica nastavka emisija stakleničkih plinova od ljudske aktivnosti u kombinaciji s povratkom meteorološkog obrasca El Nina koji zagrijava površinske vode na istoku Tihog oceana, piše Reuters. Globalno je prosječna temperatura u listopadu bila 1,7 stupnjeva viša nego u istom mjesecu između 1850. i 1900.

Komentirajte prvi

New Report

Close