Neočekivana ponuda: Za srednje veliku banku ponuđeno 4,9 milijardi eura

Autor: Tomislav Pili , 19. veljača 2020. u 15:00
Foto: Getty Images

Spajanjem bi nastala bi banka s godišnjim prihodima od 21 milijardu eura, kreditnim portfeljom vrijednim 460 milijarde eura, te 1,1 milijardi eura vrijednim depozitima i 110.000 zaposlenih, uključujući 2500 koliko ih planiraju zaposliti.

Intesa Sanpaolo poduzela je pionirski korak u konsolidaciji talijanskog bankarskog tržišta namjerom stvaranja sedme najveće banke u eurozoni s imovinom od 1,1 bilijun eura. Kako prenose agencije, Intesa Sanpaolo ponudila je u utorak 4,9 milijardi eura za preuzimanje srednje velikog domaćeg konkurenta UBI Bance.

Neočekivana ponuda reorganizirat će talijanski bankarski sektor u vrijeme kada tu industriju pritišću slabo stanje u domaćem gospodarstvu i niske kamatne stope u eurozoni, primjećuje dpa. “Želimo objediniti Intesu Sanpaolo i UBI Bancu, koje spadaju među najbolje igrače u talijanskom bankarskom sustavu, kako bismo stvorili novog lidera u održivom i uključivom rastu”, rekao je izvršni direktor druge najveće talijanske banke po imovini Carlo Messina u objavljenom priopćenju.

Intesa Sanpaolo objavila je da će ponuditi 1,7 svojih dionica za svaku dionicu UBI Bance, što znači da nudi 22,6 do 27,6 posto više u odnosu na njihovu tržišnu vrijednost na dan 14. veljače. Objavom ponude vrijednost dionica UBI Bance skočila je 28 posto na početku trgovanja.

1,7

dionica nudi Intesa Sanpaolo za jednu vrijednosnicu UBI Bance

Tim spajanjem nastala bi banka s godišnjim prihodima od 21 milijardu eura, kreditnim portfeljom vrijednim 460 milijarde eura, te 1,1 milijardi eura vrijednim depozitima i 110.000 zaposlenih, uključujući 2500 koliko ih planiraju zaposliti. Messina je UBI Bancu opisao kao “srednje veliku banku s najboljom upravom u Italiji”, naglasivši ujedno potrebu za konsolidacijom europskog bankarskog sektora.

“Naša industrija na razini Europe ušla je u fazu koja zahtijeva veće razmjere poslovanja i kapacitet investicija, te fokus na društveno održive financije kako bismo se istaknuli u odnosu na druge”, rekao je. Ovom ponudom Messina je postao prvi među čelnicima velikih talijanskih banaka koji je odgovorio na opetovane apele regulatora da se tamošnje tržište konsolidira kako bi se snizili troškovi i potaknula niska profitabilnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close