Odluka o manjoj kupnji obveznica čeka lipanj

Autor: Tomislav Pili , 22. travanj 2021. u 22:00
Christine Lagarde, predsjednica Europske središnje banke/REUTERS

Na lipanjskoj sjednici morat će se odlučiti hoće li biti usporenja otkupa obveznica, tvrde analitičari.

Tečaj eura blago je ojačao uoči jučerašnje sjednice Europske središnje banke (ECB) od koje su investitori očekivali daljnje smjernice u vezi skorašnjeg smanjenja dinamike kupnje obveznica.

Međutim, vodstvo ECB-a na ovoj sjednici nije mijenjalo sadašnji smjer monetarne politike, no najavilo je da će u narednim mjesecima dodatno povećati kupnju.

Tečaj eura ojačao je 0,1 posto, na 1,2044 dolara. Kretao se tako nedaleko od najviše razine od 3. ožujka, a od početka travnja prema dolaru je ojačao oko tri posto.

Tržišni sudionici nisu očekivali promjene u aktualnoj monetarnoj politici ECB-a na jučerašnjoj sjednici, no analitičari kažu da će taj sastanak utro put idućoj sjednici u lipnju, kada bi dužnosnici morali odlučiti hoće li usporiti kupnje obveznica.

Guverner belgijske središnje banke Pierre Wunsch kazao je ovoga mjeseca kako se nada da bi ECB mogao početi razmišljati o smanjenju poticaja “u razumnom vremenskom okviru”.

Njegov kolega iz nizozemske središnje banke Klaas Knot već je govorio da je smanjenje tih kupnji moguće već u trećem tromjesečju, a euro bi mogao nastaviti jačati prema dolaru pod utjecajem i najmanjeg znaka da smanjenje kupnji obveznica dobiva veću potporu unutar ECB-a, kažu analitičari.

Međutim, to će ovisiti o brzini obuzdavanja pandemije koronavirusa i procjepljivanja stanovništva. Guverner francuske središnje banke Francois Villeroy de Galhau predložio je prijelaz iz pandemijskog programa otkupa obveznica prema “adaptiranoj” verziji starog programa.

Podaci Deutsche Bank pokazuju da je ECB u ožujku kupio obveznica za 74 milijarde eura, nasuprot 53 milijarde u veljači i 60 milijardi eura u siječnju. No, banka je sugerirala da će u narednim mjesecima kupovati više obveznica nego u prvim ovogodišnjim mjesecima.

Taj je potez potreban kako bi se ograničio negativan utjecaj na prinose koji je donio brži oporavak američkog gospodarstva od krize izazvane pandemijom.

Obujam kupnje također nije mijenjan te i dalje iznosi 1,85 bilijuna eura. Nakon ECB-a fokus investitora bit će preusmjeren sjednicama američke i japanske središnje banke koje će se održati u idućem tjednu.

Komentirajte prvi

New Report

Close