Odgoda promjene oporezivanja multinacionalki

Autor: Ana Blašković , 13. srpanj 2023. u 17:00
Misao vodilja OECD-a je onemogućiti divovima poput Applea i Amazona da knjiže dobit u zemljama s niskim porezima/Shutterstock

Više od 140 zemalja, uključujući Hrvatsku, trebalo je 2024. uvesti nove propise o oporezivanju multinacionalnih kompanija.

Novi propisi o oporezivanju multinacionalnih kompanija stupit će na snagu 2025., godinu dana kasnije od plana, zbog zastoja u pitanju oporezivanja digitalnih usluga, objavila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Više od 140 zemalja, uključujući Hrvatsku, trebalo je 2024. uvesti nove propise o oporezivanju multinacionalnih kompanija kako bi se digitalnim divovima poput Applea i Amazona onemogućilo knjiženje dobiti u zemljama s niskim porezima.

Sporazum predviđa preraspodjelu prava oporezivanja oko 200 milijardi dolara dobiti najvećih i najprofitabilnijih multinacionalnih kompanija prema mjestu prodaje. Drugi dio sporazuma trebao bi okončati porezno natjecanje usvajanjem minimalne stope oporezivanja kompanija od 15 posto od iduće godine.

Više od 30 zemalja koje su uvele ili planiraju uvesti porez na digitalne usluge pristalo je zamrznuti naplatu i planove do kraja godine ili odustati od poreza kada taj dio sporazuma poprimi jasne obrise.

Više od 50 zemalja već je pokrenulo postupak usvajanja drugog dijela sporazuma, o uvođenju minimalnog poreza, ali zapelo je na prvom dijelu. Od 143 zemlje-potpisnice sporazuma, na sastanku ga nisu poduprle samo Bjelorusija, Kanada, Pakistan, Rusija i Šri Lanka. Plan je stoga ‘izbrusiti’ detalje kako bi ih vlade mogle odobriti do kraja godine.

Ako plan prihvati najmanje 30 zemalja, porezi na digitalne usluge bit će zamrznuti i u 2024., uz mogućnost produljenja za još godinu dana. Ratifikacija neće biti laka, posebno u SAD-u gdje je potrebna dvotrećinska većina u Senatu, napominje Reuters. 

Komentirajte prvi

New Report

Close