Odabrani motivi za ‘hrvatski’ euro, kovanje novca od iduće godine

Autor: Poslovni.hr , 01. srpanj 2021. u 21:59
Foto: Shutterstock

Na 8 apoena kovanica eura bit će tri hrvatska motiva, koje ocjenjuju i građani
.

Šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i prikaz Dubrovnika – pet je odabranih motiva za nacionalnu stranu RH na kovanici eura koji su u četvrtak upućeni u savjetovanje s javnošću, koje će trajati do 15. srpnja. Tako će na internetskoj stranici euro.hr građani moći ocjenjivati pet predloženih motiva te dodati još jedan, šesti, po slobodnom izboru. Svaki od motiva se može ocjenjivati od 1 do 5, a savjetovanje je konzultativnog karaktera i poslužit će Komisiji za novac za odabir konačnih motiva, najavljeno je na konferenciji za novinare nakon 9. sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj.Komisija za novac bi krajem srpnja odabrala najmanje tri motiva za nacionalnu stranu eurokovanica, odlučivši istovremeno i kako će ti motivi biti raspoređeni po pojedinim apoenima eurokovanica.

Želja je u kolovozu pokrenuti natječaj za likovno rješenje odabranih motiva, tijekom rujna bi se ono odabralo, a rješenja bi se uputila Europskoj komisiji sredinom listopada. Viceguvernerka HNB-a Ivana Jakir Bajo pojasnila je da postoji mogućnost iskazivanja nacionalnih motiva na osam apoena kovanica eura, pri čemu su iskustva pokazala da se najviše zemalja odlučilo za prikazivanje tri motiva.Tako je i većina članova Komisije za odabir, njih deset od 16, predložilo da na osam apoena kovanica eura budu tri hrvatska nacionalna motiva. Guverner Boris Vujčić rekao je da pokretanje javnog savjetovanja svjedoči da su pripreme za uvođenje eura u Hrvatskoj u punom jeku.

Nakon što se sredinom listopada EK pošalju prijedlozi motiva za kovanice, pojasnio je Vujčić, ona ih mora potvrditi, a nakon toga se u Hrvatskom novčarskom zavodu, koji će kovati taj novac, mora odraditi posao u smislu i pripreme alata, kako bi se naposljetku bilo spremno iduće godine krenuti u kovanje tog novca. Podsjetio je da će se iz optjecaja morati prikupiti prikupiti oko 1,1 milijardu komada kovanica kune i lipe. Naglasio je da je u ovom trenutku razina potpore za ulazak Hrvatske u eurozonu visoka.

“Radimo kao da ćemo ući 1. siječnja 2023. godine. Ukoliko ćemo ući tada, ta odluka će biti donesena iduće godine. Da se sada ne radi ovo što se radi, tada se ne bi mogli ispuniti ni svi tehnički kriteriji za uvođenje eura”, pojasnio je guverner.

Komentirajte prvi

New Report

Close