Dobre vijesti za građane: Prvi put nakon 2009. godine kreće rast kamata na štednju, ova banka prva ‘probija led’

Autor: Ana Blašković , 15. travanj 2023. u 08:07
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Treća najveća banka povećava stope na oročenja građana u prosjeku jedan posto.

Osam mjeseci nakon što su započele rasti kamatne stope na kredite, počinje usklada i onih na štednju. Erste banka objavila je od 1. svibnja povećava kamatne stope na novougovorene depozite građana u eurima i dolarima, i to u prosjeku za jedan postotni bod. Istodobno, od 25. travnja slijedi novi val poskupljenja nenamjenskih kredita, za 0,7 bodova.

Radi se o prvom povećanju kamatnih stopa na depozite u svim valutama nakon 2009., a ovisno o modelu i ročnosti štednje, nove kamatne stope kretat će se u rasponu od 0,3 do 1,5 posto, u odnosu na 0,02 do 0,1 posto, koliko one trenutačno iznose, poručuju iz Erstea. Pritom će se nove stope primjenjivati na postojeće oročene depozite od datuma sljedećeg automatskog prolongata, ako je ugovoren.

14

milijardi eura viška likvidnosti oslobodilo se bankama uvođenjem eura

Primamljiva Slovenija
Za modele standardne i rentne štednje, klijentima će banka plaćati od 0,3 posto za oročenja od jednog do 12 mjeseci, pri čemu je najkraća ročnost za taj model štednje u eurima godinu dana. Za dolarska oročenja i ostale valute minimalna ročnost je mjesec dana za standardnu štednju, odnosno tri mjeseca za rentnu.

Na depozite tih modela ugovorenih od 12 do 24 mjeseca nova kamatna stopa iznosit će jedan posto, na tri godine 1,3 posto, a na rokove dospijeća dulje od 36 mjeseci klijentima će plaćati 1,5 posto. Povrh toga, aktivna štednja uz premiju predviđa stopu od 0,3 posto za razdoblje 6 do 12 mjeseci, jedan posto za oročenja do 24 mjeseca te 1,3 posto za maksimalnih 36 mjeseci.

Ako je suditi po najavi iz treće najveće banke u kojoj su građani krajem prošle godine držali 5,9 milijardi eura depozita, četvrtinu više nego godinu ranije, vraća se atraktivnost dječje štednje. Kamatna stopa za Medo Štedo te Erste Club štednju za mlade nosit će kamatu od 1,5 posto, neovisno o ročnosti.

Za razliku od Hrvatske, u kojoj se bankama oslobodilo oko 14 milijardi eura zbog eura pa nisu imale potrebe mamiti klijente, kamate na štednju u eurozoni porasle su oko jedan postotni bod. Dok je još jesenas prosječna kamata na oročene depozite u eurozoni bila viša od 1,2 posto, u Hrvatskoj se to događa s pola godine odmaka.

U okolnostima još uvijek visoke inflacije, koja je dosegnula 10,5 posto u ožujku, postotni bod razlike na štednju nije zanemariv zbog čega je štednja u, primjerice, u susjednoj Sloveniji postala primamljiva opcija, posebno nakon uvođenja eura.

Skuplji gotovinci
Oklijevanja banaka po pitanju kamata dosad nije bilo puno kredite, pri čemu prednjače gotovinski nenamjenski zajmovi. Iz Erstea najavljuju više kamate za nove gotovince kod kojih će standardni modeli nositi fiksnu kamatnu stopu u rasponu od 5,9 do 6,4 posto, u odnosu na dosadašnjih 4,99 do 5,49 posto.

Za umirovljenike će kamatna stopa biti fiksnih 5,5 posto, pola boda više nego dosad, dok će se kamatne stope na gotovinske kredite uz osiguranje otplate, ovisno o rejtingu klijenata, kretati u rasponu od 5,2 do 5,7 posto, u odnosu na 4,49 do 4,99 posto, koliko su iznosile do sada, ističu iz Erstea.

Komentari (1)
Pogledajte sve

IBKR daje 2.242% na EUR, 4.33% na USD. A vista.

New Report

Close