Od početka godine mirovinci povećali ulaganja u dionice za gotovo 12 posto

Autor: Tomislav Pili , 23. svibanj 2021. u 22:00
Foto: DUBRAVKA PETRIĆ/PIXSELL

Snažno su porasla ulaganja u investicijske fondove, za čak 28,9 posto, a lavovski dio tih ulaganja odnosi se na udjele u stranim fondovima.

Najave predstavnika društava za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima da će se zbog sve nižih prinosa na obveznice morati više okrenuti rizičnijim ulaganjima poput dionica ove se godine polako ostvaruju.

Naime, podaci iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) pokazuju da su ulaganja mirovinaca u dionice, a posebice u investicijske fondove, značajno ubrzala tijekom ove godine.

Trećina gospodarstva

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u travnju povećala se za 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec te je iznosila 124,6 milijardi kuna što predstavlja 33,5 posto vrijednosti domaćeg BDP-a, stoji u Hanfinoj travanjskoj statistici.

Ulaganja u mirovincima omiljenu klasu imovine – obveznice – na kraju prošlog mjeseca iznosila su 80,3 milijarde kuna što je 64,4 posto ukupne imovine.

24,6

milijardi kuna odnosno 19,8 posto imovine mirovinci su uložili u domaće i strane dionice

Ipak, vrijednost obvezničkih ulaganja bila je za 0,5 posto manja nego u ožujku. Istodobno su ulaganja u dionice porasla za 2,4 posto, dosegnuvši 24,6 milijardi kuna, odnosno 19,8 posto imovine OMF-ova.

Pri tome su ulaganja u domaće dionice činila 11,1 posto, a ulaganja u strane dionice 8,7 posto imovine. Osim izravno, mirovinski fondovi dionicama mogu biti izloženi i neizravno, kupnjom udjela u investicijskim fondovima.

Ulaganja u investicijske fondove dosegla su 12,7 milijardi kuna što iznosi 10,2 posto imovine. Na mjesečnoj razini radi se o povećanju od 0,4 posto. Međutim, lavovski dio tih ulaganja odnosi se na strane investicijske fondove.

Praktičan način

Naime, vrijednost udjela u domaćim UCITS fondovima iznosi svega 863,3 milijuna kuna, a u stranima čak 11,1 milijardu kuna.

12,7

milijardi kuna iznose ulaganja u investicijske fondove što iznosi 10,2 posto imovine

Financijaši u neslužbenom razgovoru pojašnjavaju kako su domaćim dionicama mirovinski fondovi uglavnom izravno izloženi, a ulaganje u strane fondove – prvenstveno one čijim se udjelima trguje na burzi (ETF) – praktičan je način izlaganja globalnom dioničkom tržištu.

Hanfa u svom izvješću ističe kako je od početka godine zabilježen porast ulaganja mirovinskih fondova u dionice za 11,8 posto i investicijske fondove za 28,9 posto. Porasla je i vrijednost portfelja usmjerenog u visoko likvidne oblike imovine, odnosno novac i depozite, za 32,3 posto.

Naime, ulaganja u novac i depozite iznosila su krajem travnja 5,8 milijardi kuna (4,7 posto imovine), a na mjesečnoj razini bila su 12,1 posto viša. Istovremeno je od početka 2021. smanjeno ulaganje u obveznice za 1,1 posto.

Predstavnici financijskog sektora neslužbeno komentiraju kako izloženost dionicama u visini petine ukupnog portfelja, općenito gledajući, nije osobito velika. Međutim, s obzirom na trenutno stanje na globalnim tržištima, sasvim je primjerena, dodaju analitičari.

Komentirajte prvi

New Report

Close