Od Nove godine domaće banke bit će još otpornije na financijske šokove

Autor: Poslovni dnevnik , 09. prosinac 2020. u 10:29
Jedinstveni financijski fond od sada će se puniti uplatom kreditnih institucija/Shutterstock

Nova regulativa nastoji što je više moguće predvidjeti i urediti situacije kada banka propada, a koje mogu dovesti do pravne nesigurnosti vezano uz zaštitu štediša.

Novi zakon o sustavu osiguranja depozita znatno će ojačati domaći bankovni sustav, poručili su iz Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB).

Kako su podsjetili iz te institucije, 1. siječnja iduće godine na snagu stupa novi zakon o sustavu osiguranja depozita te o prisilnoj likvidaciji kreditnih institucija.

On je nedavno usklađen s europskim direktivama, kojima se uz ostalo skraćuje trajanje stečajnog postupka kreditnih institucija i dodatno štiti građane/deponente.

Daljnja reforma

Novim zakonom nastavlja se daljnja reforma bankovnog sustava Hrvatske i Europske unije, jača sposobnost banaka da podnesu financijske šokove, minimalizira trošak koji će u slučaju problema s bankama snosili porezni obveznici te uspost

avlja jedinstveni financijski fond koji se puni uplatom kreditnih institucija, a ne građana, istaknuli iz DAB-a. Smatraju i da se zakonom dodatno olakšava život hrvatskim građanima te nudi sigurnost štednih uloga kao i povećava stabilnost financijskog sustava, koji postaje mnogo otporniji na eventualne financijske krize.

Novi zakon, koji objedinjuje odredbe važećeg zakona o osiguranju depozita i zakona o DAB-u, nastoji što je više moguće predvidjeti i urediti situacije kada kreditna institucija propada, a koje mogu dovesti do pravne nesigurnosti vezano uz zaštitu deponenata.

Radi zaštite financijske stabilnosti sustava, novi zakon propisuje aktiviranje sustava osiguranja depozita prilikom otvaranja postupka prisilne likvidacije nad kreditnom institucijom odnosno u slučaju nastupa osiguranog slučaja, navode iz DAB-a.

Dodatno nadopunjavanje

Kako bi se osigurala djelotvornija upotreba sredstava iz sustava za osiguranje depozita, novim zakonom propisuje se da se fond osiguranja depozita sastoji od dva djela – osnovnog fonda osiguranja depozita i dodatnog fonda osiguranja depozita.

Svrha osnovnog fonda osiguranja depozita, koji u svakom trenutku raspolaže sa 1 posto osiguranih depozita, jest isplata osiguranih depozita, dok je svrha dodatnog fonda nadopunjavanje osnovnog fonda ako njegova raspoloživa sredstva padnu ispod 1 posto osiguranih depozita.

Nadalje, zadatak mu je i potpora u prikupljanju ex-post premija, korištenje njegovih sredstava u svrhu poduzimanja mjera za smanjenje rizika nastupa osiguranog slučaja te podrška financiranju sanacije kreditnih institucija i podrška financiranju prisilne likvidacije kreditnih institucija, pojašnjavaju iz DAB-a.

Također, novim zakonom se usklađuje izvor financiranja prema pravnoj stečevini EU-a na način da se izričito navodi kako se sustav osiguranja depozita ne može financirati na teret poreznih obveznika, već isključivo na teret kreditnih institucija.

Cijeli sustav se usklađuje s europskim direktivama, a između ostalog je i na tragu puta Hrvatske ka članstvu u eurozoni, dodaju iz DAB-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close